Skriv ut
Greta Hjortzberg
Greta Hjortzberg Foto: Bengt Säll

Många ville veta hur man kan öka intresset för kemi- och kemiteknik

Fråga Lund-professorn Ulf Ellervik har blivit något av Sveriges mesta kemikändis, genom föreläsningar, böcker och medverkan i SVT har han gett kemi-Sverige ett ansikte. Men hur gör att för att skapa intresse för kemiämnet? Och hur gör andra, till exempel IKEM? Det var temat för onsdagens digitala seminarium som samlade mer än 200 deltagare.

Ulf Ellervik, professor organisk kemi Lunds tekniska högskola har skrivit ett antal spännande böcker om kemi och medverkat i fråga Lund och andra TV-program. Han föreläser regelbundet om kemi och denna gång började han sin föreläsning med att berätta om hur spindlars förmåga att spinna nät påverkas av olika gifter, bland annat koffein. En utmärkt inledning om man vill fånga lyssnarnas uppmärksamhet, särskilt under ett frukostseminarium när många satt med en kaffekopp bredvid sig framför datorn.

Därefter fick vi vet mer om andra komponenter som man kan använda sig av för att öka intresset för sitt ämnesområde, något som Ulf Ellervik är väldigt bra på och jobbat mycket med.

‒ Ulf är verkligen ett dragplåster för alla som jobbar med att öka intresset för kemi och därför kändes det extra roligt att vi från IKEM fick vara med och berätta om våra projekt, säger Greta Hjortzberg, ansvarig kompetensförsörjning, IKEM.

Under seminariet berättade hon om Kemins Dag och Kemikarriär.

Även Helena Zell, verksamhetsledare science centret Molekylverkstan medverkade. Helena Zell berättade bland annat om Molekylverkstans nya satsning KemInspiration, där elever lär elever om kemi.

Unders seminariet tilldelades Ulf Ellervik Svenska Kemiingenjörers Riksförening kemiteknikpris år 2020, en graverad 1 kg:s silvertacka för sina insatser med att sprida intresset för kemi och kemiteknik.

Arrangörer för seminariet var SKR – Svenska Kemiingenjörers Riksförening, Västsvenska Kemi- och Materialklustret, IKEM, Molekylverkstan, Johanneberg Sciencepark. Moderator var Lars Josefsson från Johanneberg Science Park.

Läs mer om Ulf Ellervik

Mer om Kemins Dag 

Mer om Kemikarriär

 

Logga in eller skapa en inloggning

Då får du ta del av mer information på webben.

Logga in