Skriv ut
Mikael Möller, IKEM
Foto: Bengt Säll

Stödet för kärnkraften ökar

För den svenska industrin är det viktigaste att det finns ett elsystem som ”man kan lita på”, det menar Mikael Möller, näringspolitisk chef på IKEM och talesperson i elnätsfrågor för SKGS, med anledning av en undersökning från Svenskt Näringsliv som visar att 44 procent nu instämmer i påståendet att den svenska kärnkraften bör byggas ut.

Undersökningen görs av Svenskt Näringsliv varannan månad och för mars visar den att 44 procent instämmer i påståendet att den svenska kärnkraften bör byggas ut. 29 procent uppger att de inte instämmer i påståendet. De senaste åren har stödet för kärnkraft ökat kontinuerligt.

I en artikel i fPlus kommenterar René Bongard, chef för opinionsanalys på Svenskt Näringsliv utvecklingen:  ”Stödet för kärnkraften har stärkts över tiden. Redan 2017 började det öka och vi har sett en kontinuerlig uppgång sedan dess. Sedan ser vi en relativt stor förändring mellan 2020 och 2021 där stödet ökat ytterligare”.

Mikael Möller, näringspolitisk chef på IKEM och talesperson i elnätsfrågor för SKGS, menar att det är sommarens elsituation i södra Sverige som gett debatten om den svenska elförsörjningen en skjuts.

– Det är inte konstigt att vi har våra största effekttoppar när det är kallt och inte blåser. Därför tror jag att det blev en väckarklocka för många när man i somras satte reservkraftverket Karlshamnsverket i drift.

Fokus i debatten borde handla om att få till helhetslösningar för framtidens elsystem enligt Mikael Möller.

– Vi behöver gå bort från diskussionen om ett förnybart eller fossilfritt elsystem och istället börja prata om helhetslösningar. Det finns fördelar och nackdelar med alla kraftslag. Vi ser att en balanserad kombination av olika kraftslag är det mest kostnadseffektiva och därmed det mest fördelaktiga. Men vi behöver även se över tillståndsprocesserna och en snabbare utbyggnad av elnäten.

Läs hela artikeln i fPlus 

SKGS är ett samarbete mellan de fyra branschföreningarna Skogsindustrierna, IKEM, SveMin och Jernkontoret.

Läs mer om SKGS här

 

Logga in eller skapa en inloggning

Då får du ta del av mer information på webben.

Logga in