Skriv ut

Utskrift

Skriv ut

Svensk grön betong kan stoppas efter Cementadomen

”Vi är allvarligt bekymrade över att vi nu inte alls vet vilka förutsättningar vi har att verka under eller under vilka tidsramar. Det är oacceptabelt att denna situation drar ut i tid inte bara för oss utan också för aktörer i samhällssbyggnadssektorn, industrin och andra som alla är beroende av en tillförlitlig cementtillförsel.” Det säger Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef på Cementa, i en intervju i Tidningen Näringsliv med anledning av att företaget ansökan om fortsatt kalkbrytning i Slite på Gotland fått avslag.

I början av juni annonserade Heidelberg Cement AB att fabriken i Slite på Gotland skulle bli världens första klimatneutrala cementfabrik med en väldigt offensiv tidsplan och ambition. Tanken var att omställningen ska vara färdig till 2030 och huvudprojektet är att på plats bygga en stor anläggning för infångning av koldioxid, så kallad CCS, som kan samla in utsläppen från verksamheten. Satsningen ligger på flera miljarder kronor.

Fabriken i Slite står i dag för cirka tre procent av de nationella utsläppen av koldioxid. Infångningsanläggningen ska både samla in utsläpp från fabrikens tillverkningsprocess, och en hel del biogen koldioxid från bioenergin som används i verksamheten. Nu hotas hela projektet. Cementa har överklagat till Högsta domstolen och även om företaget hoppas och tror att de ska få sitt tillstånd att fortsätta bryta kalk i Slite har avvisandet av mark- och miljödomstolen skapat stor oro.

Läs hela intervjun med Karin Comstedt Webb i Tidningen Näringsliv 

Läs också IKEM arbetar för att få effektivare tillståndsprocesser 

Logga in eller skapa en inloggning

Då får du ta del av mer information på webben.

Logga in