Skriv ut

Utskrift

Skriv ut
Lena Lundberg, IKEM
Lena Lundberg, IKEM Foto: Bengt Säll

SVT sänder tysk dokumentär om plaståtervinning

På SVT visas just nu Återvinningsbluffen, en tysk dokumentär från 2021. I dokumentären beskrivs vad som händer när oseriösa aktörer hanterar återvinningen av plast. Hur svensk insamling av plast fungerar framgår inte.

− I Sverige har IKEM och de andra ägarna av Svensk Plaståtervinning bra kontroll på hur den insamlade plasten hanteras, säger Lena Lundberg, ansvarig plastråvarufrågor, IKEM.

På LinkedIn har Mattias Philipsson, vd för Svensk Plaståtervinning gett en bra beskrivning av hur det svenska systemet för plaståtervinningen fungerar. Vi återger delar av inlägget här:

”Som Vd för Svensk Plaståtervinning är jag mycket stolt över hur vi arbetar med transparens och spårbarhet som går långt bortom vad lagen kräver. Svensk Plaståtervinnings uppdrag är att ge våra kunder så mycket cirkulär återvinning som möjligt med minsta möjliga klimatpåverkan. Vi är ett sk non-profit företag som inte har utdelningskrav från ägarna och drivs därför inte av kortsiktiga privata vinstintressen. Våra kunder, tillika ägare, har full insyn i vår verksamhet.”

Svensk Plaståtervinning har fått många frågor från såväl företag som kommuner och allmänhet med anledning av SVT:s dokumentär om plaståtervinning. Därför har man gjort följande klarlägganden:

Företag med producentansvar

Det är bara företag anslutna till Förpacknings- och Tidningsinsamlingen som har rätt att nyttja deras insamlingssystem med efterföljande sortering och återvinning av Svensk Plaståtervinning i Motala. Det är bara de företag som är anslutna till Förpacknings- och Tidningsinsamlingen som får hänvisa konsumenterna till deras rikstäckande insamlingssystem.

Kommuner

Det är bara om ni är anslutna till Förpacknings- och Tidningsinsamlingen som de plastförpackningar ni har samlat in via fastighetsnära insamling kommer sorteras och återvinnas med full spårbarhet av Svensk Plaståtervinning i Motala.

Konsumenter

Fortsätt källsortera! Om er kommun har ett avtal om fastighetsnära insamling med Förpacknings- och Tidningsinsamlingen eller om ni lämnar era förpackningar på någon av deras 5 000 återvinningsstationer så kan ni vara säkra på att förpackningarna sorteras och återvinns av Svensk Plaståtervinning i Motala.

Logga in eller skapa en inloggning

Då får du ta del av mer information på webben.

Logga in