Skriv ut

Utskrift

Skriv ut

IKEM söker ansvarig Forsknings- och Innovationspolitik

Vill du arbeta för en viktig del av svensk industri? Bland våra medlemsföretag återfinns några av landets mest forskningsintensiva och största exportföretag. Ta chansen då vi söker dig som vill påverka och skapa bättre förutsättningar för våra medlemsföretag att växa och utvecklas.

Som Ansvarig Forsknings- och Innovationspolitik på IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, ansvarar du för att stärka IKEMs påverkansarbete inom ditt område. Det övergripande målet är att realisera förändringar som underlättar för företagen att bedriva forskning och innovation i Sverige. I det ingår att både forma IKEMs agenda, förbereda och skriva inspel till forskningspolitiska propositionen samt att medverka och projektleda en del forsknings- och innovationsprojekt där IKEM är deltagare. Arbetet bedrivs i nätverk av företag och beslutsgrupper. Sveriges och Europas industripolitik blandar till ökande grad industripolitik och forskningspolitik vilket medför att du samarbetar tätt med kollegor och tidvis med internationella kontakter inom EU.

Din vardag innebär omfattande kontakter med företrädare för företag, Industriråd, Svenskt Näringsliv, myndigheter, departement, politiker/beslutsfattare samt företrädare för andra organisationer. Rollen innebär en del resor med god framförhållning.

Du kommer bli en del av IKEM:s Näringspolitiska avdelning som i dagsläget består av tio sakkunniga som arbetar för att medlemsföretagen ska ha konkurrenskraftiga villkor att verka i landet. Sverige behöver en innovativ och livskraftig industri och därför bevakar och driver IKEM en stor mängd andra frågor som har betydelse för företagens förutsättningar såsom exempelvis förbättrad elförsörjning, snabbare tillståndsprocesser, tillgång till rätt kompetens och ökade investeringar i industrin.

För att trivas i rollen är du som person självgående med förmåga att organisera och prioritera samt med ett gott omdöme. Vidare har du en relationsbyggande och kommunikativ förmåga där du uppbackad med fakta naturligt får andra att lyssna och ta till sig budskap. Du är prestigelös och samarbetsorienterad samt analytisk. 

Krav, vi söker dig som har;

  • Masterexamen inom naturvetenskap

  • Ett antal års erfarenhet av ett eller flera perspektiv som för rollen bedöms relevant; påverkansarbete, politiskt arbete, regeringskansli, myndighet, näringsliv, universitet/högskola

  • Kunskap och intresse för forsknings- och innovationspolitik

  • Förståelse för företagandets villkor och marknadsekonomi

  • Kommunicerar väl på engelska och svenska i tal och skrift


Det ses som meriterande om du har;

  • Erfarenhet av flera olika företagskulturer, gärna erfarenhet från läkemedelsindustri eller kemiindustri

  • Erfarenhet av att medverka i forskningsprojekt finansierade t.ex. av EU, Mistra, Vinnova, Energimyndigheten etc.

  • Har en vidareutbildning i ekonomi, statsvetenskap, nationalekonomi eller annan samhällsvetenskap

  • Licentiat- eller doktorsexamen, eller annan forskarerfarenhet är meriterande

Logga in eller skapa en inloggning

Då får du ta del av mer information på webben.

Logga in