Skriv ut

Utskrift

Skriv ut

Skatt på plastbärkassar

IKEM och näringslivet har framfört kraftig kritik mot regeringens förslag på punktskatten, både i våra remissvar och i debattartiklar.
  • Vi menar att en punktskatt på plastbärkassar motverkar miljömålen, bland annat genom att den slår mot återvinningen av plast och minskar plastproducenternas möjligheter till forskning, utveckling och omställning till återvunnen och biobaserad plast.

  • Punktskatten gynnar pappersbärkassarna och importen av fossilbaserade plastbärkassar. Den drabbar också arbetstillfällen inom svensk industri.

  • IKEM och Trioplast har istället föreslagit en avgift som ska gå till en miljöfond för miljöanpassningsåtgärder, som branschen gjort i Norge.

IKEM:s remissvar på promemorian Skatt på plastbärkassar.

IKEM:s debattinlägg i SVD Brännpunkt "Punktskatt på plastkassar motarbetar miljömål" 

Trioplast debattartikel i SVD ”Skatt på plastpåsar ett bakslag för miljön” 

Bakgrund

Enligt Januariöverenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna skulle en avgift/skatt införas på plastbärkassar från 1 maj 2020. I juni 2019 presenterade finansdepartementet ett förslag på punktskatt på plastbärkassar avsedda att tillhandahållas konsumenter inom detaljhandeln för att de ska kunna packa eller bära varor. Skatten omfattar inte plastbärkassar avsedda för varaktigt bruk.

Logga in eller skapa en inloggning

Då får du ta del av mer information på webben.

Logga in