Skriv ut

Utskrift

Skriv ut

Standardisering

Sverige har fått ansvaret för den nya internationella arbetsgruppen inom ISO för plaståtervinning. Ordförande är Kristin Geidenmark Olofsson, innovations- och hållbarhetschef på Trioplast. Den 18 december 2019 inleddes arbetet i den svenska arbetsgruppen.

- Vi ser ett enormt behov av solklar nomenklatur för återvinning och en ökad acceptans för den återvunna råvaran, säger Kristin Geidenmark Olofsson. Detta är en del av Trioplasts strategi att engagera oss inom plast och återvinning.

Ett tiotal länder har redan visat intresse för att delta i den internationella arbetsgruppen, däribland Tyskland, Kina, Frankrike, Indien och USA. Standardiseringsarbetet kommer att fokusera på mekanisk och kemisk återvinning inklusive de steg som kommer precis före återvinningen. Standarder inom plaståtervinning behövs för att organisationer enklare ska kunna ställa om och börja använda återvunnen plast i större utsträckning, vilket i sin tur leder till en mer hållbar plastanvändning.

I Sverige är det arbetsgruppen för miljöaspekter inom plastkommittén som är med och utvecklar standarderna inom bland annat plaståtervinning och resurseffektivitet. Här har drygt 20 organisationer och över 30 experter anslutit sig till arbetet. IKEM är en av dessa.

Information om det pågående standardiseringsarbetet finns på SIS webbplats

Logga in eller skapa en inloggning

Då får du ta del av mer information på webben.

Logga in