Skriv ut
Konferens/Seminarie

Kemins Dag 2019: Nya batterier räddar klimatet – men räcker grundämnena?

Elektrifiera är en av de saker vi behöver göra för att möta klimatkrisen. Bilar och flygplan behöver gå på el i stället för på fossila bränslen, men dagens bilbatterier innehåller många grundämnen som det är brist på, eller kommer bli brist på. Samma sak gäller för övrig elektronik. IKEM, Nationalkommittén för kemi och Svenska Kemisamfundet arrangerar detta kostnadsfria frukostseminarium i ämnet.

Vi inleder denna morgon med frukost klockan 8.30. Seminariet börjar klockan 9 och pågår till 10.15. Moderator är Pär Svahnberg, vd Toxintelligence. 

Ämnen

Det här behöver vi grundämnen till – om utvecklingen av nya batterier

Sverige är världsledande när det gäller batteriforskning. På Ångström Advanced Battery Centre utvecklas framtida batteriteknologier, bland annat sådana som bygger på andra grundämnen än de som det är störst brist på.

Elektronikskrot den ny gruvmalmen?

Bolidens är en av världens största återvinnare av metall från elektronikmaterial. Kan det lösa utmaningarna med grundämnesbrister i väntan på nya typer av batterier? Eller måste vi även om bryta nya mineraler för att klara energiomställningen?

Medverkande 

Peter Somfai, professor organisk kemi vid Lunds universitet och ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien. Peter är ordförande i Nationalkommittén för kemi som är en av organisationerna som står bakom Kemins Dag.

Daniel Brandell, professor i materialkemi Uppsala universitet, programansvarig för strukturkemi. Forskar inom the Ångström Advanced Battery Centre.

Peter Mörtlund, vd Boliden Bergsöe. Peter ingår även i ledningsgruppen för Boliden Smältverk.


Om Kemins Dag

Frukostseminariet sker inom ramen för Kemins Dag.

Kemins Dag är ett årligt återkommande arrangemang som vill väcker och sprider intresse för kemi hos unga. Varje år är det ett nytt tema, i år är det Periodiska systemet.

Här kan du läsa mer om Kemins Dag

Logga in eller skapa en inloggning

Då får du ta del av mer information på webben.

Logga in