EPS Sverige

Visste du att EPS, eller frigolit som det också kallas i Sverige, består av 98 procent luft och att det är 100 procent återvinningsbart. EPS Sverige är en ideell organisation och verkar för att öka återvunnen av EPS i Sverige samt sprida information om EPS som material för bland annat förpackningar och isolering.

Om EPS

EPS är stötdämpande, ger isolering, har en låg vikt, är fuktavvisande, har hög tryckhållfastighet och är kemiskt stabil.

Byggapplikationer

EPS är ett väl beprövat isoleringsmaterial med många fördelar och som använts i årtionden i både, golv, väggar och tak. Materialet har en hög isoleringsförmåga och är fuktsäkert, har en hög tryckhållfast, lätt att hantera och kostnadseffektivt.

Förpackningar

EPS som förpackningsmaterial finns runt luftvärmepumpar, TV-apparater och inom livsmedelsbranschen för att transportera fisk och grönsaker.

Miljön och EPS

Här kan du läsa om olika sätt som EPS återvinns på. Och det bästa är att just EPS kan återvinnas till 100 procent!

PEPS beräkningsprogram

Med beräkningsprogrammet PEPS dimensionerar du snabbt och tillförlitligt betongplatta på mark med eps-isolering.

SCIP – Sluta cirkeln för industriell plast

EPS Sverige deltar tillsammans med sina medlemsföretag i forskningsprojektet SCIP, Sluta cirkeln för industriell plast, i ledning av IVL svenska miljöinstitutet och finansierat av Vinnova.

Nyheter

Nu är vi igång

7 dec 2021
Inom ramen för forskningsprojektet SCIP, Sluta cirkeln för industriell plast, har EPS Sverige tillsammans med Uppsala Vatten och Avfall samt Kungsbacka kommun nu startat upp försök med separat insamling av frigolit (Expanderad PolyStyren, EPS). Insamlingen som sker på återvinningscentralerna i Librobäck och Frillesås kommer pågå under några månader för att sedan utvärderas. Faller försöken väl ut kan separat insamling startas upp på fler återvinningscentraler.
Läs mer