Historik

Vi har väl alla hört att många fantastiska uppfinningar kommer till av en slump? Och så är det även för materialet EPS. Här kan du läsa vår historia från ett misslyckat experiment till att EPS upptäcks för sina fantastiska egenskaper i många olika sammanhang.

1949 – EPS blir till av en slump

EPS skapades 1949 och som så mycket annat av gjordes det av en slump. I ett försök att skapa ett isoleringsmaterial för elektriska kablar blandade den tyske kemisten Fritz Stastny polystyren och petroleumeter i en skokrämsburk. När han sedan glömde bort den över helgen i ett torkskåp möttes han nästa vecka av en burk full av vit expandera polystyren.  

Men det var inte förrän 1952 på en mässa i Düsseldorf som EPS fick sitt genombrott som material. På mässan visade BASF, med stor framgång, "världens lättaste fartyg" - en 15 cm lång fartygsmodell av EPS som bara vägde fem gram. De små fartygsmodellerna gavs bort i stort antal på mässan och hjälpte till att åskådliggöra en lättvikt utöver det vanliga. Detta öppnade ögonen för nya applikationer och gav inspiration till utvecklingen av nya produkter.

1950-talet EPS tillverkningen tar fart  

I Sverige började man tillverka livbojar av EPS på 1950-talet och efter det följde surfbrädor, simbrädor, flytvästar, båtbryggor och bojar. Med låg vikt, låg absorptionsförmåga och stor hållbarhet i alla slags väder, hjälper EPS till att göra havet till en säkrare och roligare plats. 

1960-talet konsumtionen ökar liksom krav på förpackningarna

1964 lyckades en dansk uppfinnare vid namn Karl Krøye med bedriften att bärga ett förlist fartyg i Kuwait genom att pumpa ner 2500 m³ EPS-kulor i fartygets skrov. Det tog närmare sex veckor att få ner alla kulorna, men till slut lyfte fartyget från botten. I dag används inte metoden i någon större utsträckning, men ordet Krøyerkulor används ibland fortfarande för de EPS-kulor som används i Saccosäckar.      

Under 1960-talet, i takt med att välståndet ökade allt mer och konsumtionen av dyra och ömtåliga varor ökade krävdes också bättre förpackningar. En förpackning i EPS skyddar mot slag och stötar och blev därför ett självklart val. För livsmedel som grönsaker, fisk och kött som behöver kunna hållas vid låga temperaturer för att säkerställa kvalitén kom också EPS-förpackningar till sin fulla rätt.     

1970-talet byggbranschens nya isolermaterial - EPS

EPS användes även tidigt för att isolera våra hem, men i samband med oljekrisen 1973 ökade efterfrågan kraftigt på detta effektiva isolermaterial. Sedan dessa har byggbranschen varit en stor användare av EPS.