Om EPS

EPS eller expanderad polystyren som det egentligen heter är en cellplast som består av 98 % luft och bara 2 % av termoplasten polystyren. Materialet används främst som isoleringsmaterial i byggindustrin och som förpackningsmaterial.

Många kanske inte har hört namnet EPS förut - men varunamnet Frigolit känner nog alla till. I Danmark går det under namnet Flamingo och i Norge Isopor.  

Tack vara att EPS innehåller så mycket luft blir materialet väldigt lätt samtidigt som det är stötabsorberande och erbjuder en god termisk isolationsförmåga. Vidare är materialet lufttätt, fuktavvisande och kemiskt stabilt.

 • Dessa unika egenskaper tillsammans med att det faktum att det kan formas till nästan vilken geometri som helst har gjort att EPS används inom en rad olika områden.  

Bygg  

 • Inom byggindustrin används EPS som isolering mot värme och kyla.

De lätta EPS-byggnadselementen är enkla att installera i till exempel fundament, väggar, fasader och golv. Samtidigt bidrar den låga vikten till att minska tunga lyft på byggarbetsplatsen. 

Förpackningar   

 • Den goda isolationsförmågan och stötupptagningsförmågan gör EPS särskilt lämplig att använda till förpackningar för färsk fisk och kött, frukt och grönsaker samt känsliga läkemedel.

EPS hjälper också till exempel till att säkerställa önskad temperatur och produktens färskhet genom hela transportkedjan. 

EPS-materialets förmåga att skydda mot slag och stötar utnyttjas när exempelvis TV-apparater, datorer, vitvaror och möbler måste nå butiker och konsumenter i fullt skick. 

Teknikprodukter 

 • EPS-materialets goda stötupptagningsförmåga i kombination med den låga vikten är avgörande egenskaper då det används för kroppsskydd som i cykelhjälmar, bilbarnstolar och flytvästar med mera.

Mer om EPS

 • Om materialet EPS

  EPS har många värdefulla egenskaper när det kommer till applikationer inom förpackningar, säkerhet och bygg. I många fall gör kombinationen av dem EPS till det absolut mest lämpliga materialvalet.

 • Tillverkning av EPS

  Värm upp små plastpärlor av polystyren till cirka 115 °C med hjälp av vattenånga. Här får du veta hur tillverkningen av EPS går till.

 • Historik

  Vi har väl alla hört att många fantastiska uppfinningar kommer till av en slump? Och så är det även för materialet EPS. Här kan du läsa vår historia från ett misslyckat experiment till att EPS upptäcks för sina fantastiska egenskaper i många olika sammanhang.