Om materialet EPS

EPS har flera värdefulla egenskaper när det kommer till applikationer inom förpackningar, säkerhet och bygg. I många fall gör kombinationen av dem EPS till det absolut mest lämpliga materialvalet.

Relaterad inforamtion

Fördelar med EPS

 • Kemiskt stabil

  EPS är kemiskt stabil och påverkar inte de varor som har en EPS-förpackning.

 • Fuktavvisande

  De utmärkta mekaniska och isolerande egenskaperna hos EPS påverkas inte av fukt eftersom EPS inte absorberar vatten eller vattenånga.

 • Hög tryckhållfasthet

  EPS:s höga tryckhållfasthet gör materialet idealiskt för inslagning av stora föremål som spisar och tvättmaskiner. EPS skyddar dem inte bara under själva transporten utan den höga tryckhållfastheten gör det också möjligt att stapla varorna i lagret och därmed spara utrymme - utan att skada varorna.

 • Låg vikt

  EPS består av 98 procent luft, vilket förmodligen gör EPS till det lättaste förpackningsmaterialet. Det minskar den totala vikten på de transporterade varorna, vilket innebär lägre bränslekostnader och minskad miljöpåverkan, eftersom det också innebär lägre koldioxidutsläpp. Den låga vikten bidrar också till att minska tunga lyft på byggarbetsplatser.

 • Stötdämpande

  EPS kan absorbera kraftiga stötar. Detta gör EPS till ett idealiskt material för skydd av känsliga produkter under transport och lagring. Samtidigt innebär de unika stötdämpande egenskaperna att EPS kan användas i säkerhetsutrustning som sporthjälmar och i bilbarnstolar.

 • Bra isolering

  På grund av den slutna cellstrukturen, som förhindrar att varm eller kall luft tränger in i materialet har EPS en mycket god isoleringsförmåga. Inom byggsektorn utnyttjas den goda isolationsförmågan för att isolera hus och grunder. EPS-förpackningar används därför vid transport av bland annat vacciner eller andra farmaceutiska produkter, precis som EPS-förpackningar används för livsmedel som fisk och kött, som måste skyddas mot temperaturförändringar.