EPS i tak

Oavsett om du ska isolera en stor industrihall, ett flerbostads- eller kontorshus, en innergård med terrasser och planteringar eller ett grönt tak så finns olika typer av kombinationstak där EPS, och till viss del XPS, står för den största delen av värmeisoleringen.

EPS är ett alldeles utmärkt värmeisoleringsmaterial för olika takkonstruktioner då materialet är lätt att hantera och bearbeta, väger mindre än många andra isoleringsmaterial men ändå ger stabila och stadiga tak. Kombinationstak med EPS som kärna används med fördel i så kallade ”rättvända tak”, alltså när tätskiktet monteras ovanpå isoleringen. EPS-isoleringen kapslas in av skivor av mineralull för att uppnå önskat brandskydd. Detta är den vanligaste lösningen på de flesta tak och det går alldeles utmärkt att montera solceller på ett kombinationstak. 

EPS för tak kan levereras i många olika tjocklekar och finns som färdiga fallskivor med lutning för att bygga fall på plana bjälklag. En enkel lösning för att slippa komplicerade konstruktionslösningar där bjälklagen måste byggas med lutning. Både vit EPS och grå EPS med grafit kan användas som takisolering. Grå EPS har bättre isolervärde än vit och blir alltså mer effektiv när man vill ha bättre isolervärde för en given tjocklek eller samma isolervärde men med en tunnare konstruktion. 

Vi ser mer och mer gröna takytor i våra städer idag och förutom att det är estetiskt vackert så hjälper även gröna takytor till att ta hand om koldioxid i luften. Belastningen på avloppsledningar minskar även då gröna takytor fungerar som vattenmagasin. Det går med fördel att lägga en tunn sedumlösning ovanpå ett kombinationstak med EPS då isoleringen tål gångtrafik under utläggningen av sedummattorna. 

På innergårdar och andra typer av terrasser där det ska vara tjockare växtbäddar och stensättningar kan man istället göra ett så kallat ”omvänt tak” där tätskiktet läggs under isoleringen. Då används XPS, en extruderad isolering, med betydligt bättre fuktmotstånd än EPS. Skivorna av XPS kompletteras med dränerande isolering eller någon form av dränerande matta för att skivorna ska hållas så torra som möjligt och bästa möjliga isolervärde bibehållas. 

Läs mer

  • EPS i tak

    I broschyren redovisar vi bland annat  allmänna krav för takkonstruktioner avseende brandskydd som påverkar utformningen av takisolering.