Inom ramen för forskningsprojektet SCIP, Sluta cirkeln för industriell plast, har EPS Sverige tillsammans med Uppsala Vatten och Avfall samt Kungsbacka kommun nu startat upp försök med separat insamling av frigolit (Expanderad PolyStyren, EPS). Insamlingen som sker på återvinningscentralerna i Librobäck och Frillesås kommer pågå under några månader för att sedan utvärderas. Faller försöken väl ut kan separat insamling startas upp på fler återvinningscentraler.
I fiskhamnen i Göteborg har Sweden Seafood sedan ett par år tillbaka ett insamling- och återvinningssystem för fisklådor av EPS. EPS Sverige har nyligen varit där på studiebesök för att se hur det fungerar i praktiken.
Svensk plaståtervinning i Motala, som tidigare i höstas presenterade sin miljardsatsning på den hypermoderna återvinningsanläggningen Site Zero, har nu berättat att man beräknas kunna skicka mellan 1000 och 3000 ton utsorterades EPS förpackningar till återvinning per år från 2023.
En ny anläggning för återvinning av EPS från rivningsavfall invigs den 16 juni. Anläggningen som ligger i Terneuzen, Nederländerna, är byggd för att visa att det är både tekniskt och ekonomiskt möjligt att i stor skala och i en sluten loop återvinna EPS från rivningsavfall.