Dubbelsmockan mot konsumenterna: Högre pris på plast gör matkassen ännu dyrare

Nu lyfter även SVT hur det ökade priset på plast påverkar livsmedelspriserna. Carl Eckerdal, chefekonom på både IKEM och Livsmedelsföretagen, förklarar vad som ligger bakom prisökningen och hur den påverkar matpriserna. Anderas Malmberg, vd Trioworld, berättar att konsumentpriserna för plastdelen i livsmedel ökat med runt 70 procent sedan början av förra året och att den beräknas öka med ytterligare 20 procentenheter under april.

I SVT:s pedagogiska kortfilm ger Carl Eckerdal svar på frågorna om varför plast blir dyrare, om det kommer påverka matpriserna och vad som i så fall kan bli dyrare i livsmedelsbutiken.

− Förpackningsmaterial är ju en viktig komponent som det innebär att producera livsmedel. När den komponenten sticker iväg kraftigt så påverkar det så klart konsumentpriset, säger Carl Eckerdal.  

En väldigt stor del av livsmedlen i en butik skyddas ju av olika typer av plast. Antingen i form av ren plast som i påsen som omger limpan och morötterna, eller som skyddsbarriär i förpackningar av papper, som dryckesförpackningar.

Även Andreas Malmberg, vd Trioworld, är intervjuad av SVT:

– Det kommer i slutändan betyda att du kommer betala mer för allting du köper.

Enligt Andreas Malmborg är det framför allt polyeten, mjukplasten som ökar i pris.

– Det är den vanligaste plastsorten som finns runt fläskfilén, och gurkan och i blöjor till exempel, säger Andreas Malmberg.

Konsumentpriserna för just plastdelen i livsmedel, har enligt Andreas Malmberg ökat med runt 70 procent sedan början av förra året, men beräknas öka med ytterligare 20 procentenheter under april.

Se filmen med Carl Eckerdal och läs artikeln med Andreas Malmberg här:

SVT Stigande priser på plast gör handlingen ännu dyrare

Artikel på IKEM:s webb Priset på plast och kemikalier stiger – driver på inflationen