IKEM förväntar sig en avskaffad plastpåseskatt i budgeten

Imorgon, den 8 november, lämnas budgetpropositionen för 2023 till riksdagen. IKEM – Innovations- och kemiindustrierna förväntar sig att Ulf Kristerssons regering meddelar att plastpåseskatten avskaffas. Skatten har resulterat i mer skada än nytta för miljön.

Den 1 maj 2020 införde regeringen, som en följd av Januariöverenskommelsen, en skatt på plastbärkassar. Syftet var att minska användandet av plastbärkassar, vilket skulle leda till en lägre resursförbrukning och mindre nedskräpning. IKEM har sedan införandet riktat stark kritik mot skatten. Skatten gör ingen skillnad på om plastbärkassen producerats av återvunnen, biobaserad eller fossil råvara. Svenska plastbärkassar är i hög grad tillverkade av återvunnen råvara och står för en mycket liten del av nedskräpningen.

– Regeringspartierna M, KD, L och samarbetspartiet SD har sedan tidigare aviserat att de ska avskaffa plastpåseskatten. Nu förväntar vi oss att det sker. Företagen vill ställa om sitt arbete för en mer cirkulär ekonomi så att all plast kan återvinnas. Skatten sätter käppar i hjulet för det, säger Henrik Oxfall, plastexpert på IKEM.

Konsumenterna har sedan skatten infördes i stället gått över till att köpa papperspåsar och avfallspåsar på rulle. Papperspåsar är ett tyngre alternativ som vid transporter kräver mer resurser. Avfallspåsar på rulle är i stor utsträckning producerade av fossila råvaror. De förändrade konsumtionsvanorna har bidragit till en ökad mängd avfall och till att den svenska tillverkningen av plastprodukter av återvunnen råvara påverkats negativt.

– Det är hög tid att nu slopa den skadliga plastpåseskatten. IKEM vill se en politik som möjliggör teknisk utveckling för ett hållbart samhälle. Företagen vill och kan ta dessa steg, nu behöver politiken komma ikapp, säger Nils Hannerz, näringspolitisk chef på IKEM.