Industrin bromsar inte omställningen – det gör politiken

Enligt klimatpolitiska rådet har Sverige alla förutsättningar att nå nettonollutsläpp, men det går för långsamt. Vi håller med, men det är inte industrin som håller emot. Det skriver Jonas Hagelqvist, VD för IKEM, i Altinget tillsammans med andra branschorganisationer inom svensk basindustri.

Industrins omställning går fortare än planerat. Bara teknikskiftet inom stålindustrin kommer att minska Sveriges totala koldioxidutsläpp med 10 procent. Världens första klimatneutrala cementfabrik planeras på Gotland och inom kemiindustrin planeras produktion av grön metanol. Men osäkerheter kring tillgänglig elkraft och överföringskapacitet inom Sverige tillsammans med de långdragna tillståndsprocesserna är stora hinder för industrins fortsatta omställning och en fortsatt stark konkurrenskraft.

Nu krävs beslutsamhet och politisk mod, skriver artikelförfattarna som vill att politiken snarast levererar reformer som säkrar elförsörjningen i alla delar av landet och skapar de effektiva tillståndsprocesser som industrin behöver för att kunna nå målet om nettnollutsläpp.

Läs hela debattartikeln här