Kemikalieinspektionens snäva uppdrag riskerar den gröna omställningen

Att begränsa och förbjuda kemikalier utan tanke på innovation riskerar att leda till allvarliga konsekvenser för välfärden, samhället och industrins gröna omställning. När regeringen nu omarbetar Kemiinspektionens regleringsbrev behöver uppdraget handla om att säkra och utveckla kemikalieproduktionen.

Nu skrivs regleringsbreven till landets myndigheter. För att Sverige ska kunna nå klimatmålen behöver kemikalieproduktionen utvecklas och säkras. I en debattartikel i Dagens industri skriver IKEM – Innovations- och kemiindustrin i Sverige en uppmaning till klimat- och miljöminister RominaPourmokhtari att förändra Kemikalieinspektionens uppdrag. Regeringen behöver ge myndigheten i uppdrag att bidra till innovation, säkra svensk beredskap och förstärka tillsynen av kemikalier.

– Kemikalierna inom kemiindustrin har en avgörande funktion för samhället, klimatet och välfärden. När kemikalier fasas ut måste de ersättas av andra kemikalier, annars uppstår störningar som kan leda till allvarliga konsekvenser för hela samhället. Ändringar i kemikalielagstiftningen måste ske med precision och med hänsyn till industrins möjlighet till utveckling, säger Kristina Neimert Carne, ansvarig för kemikaliefrågor på IKEM.

Kemikalier är en förutsättning för rent vatten, vacciner, vindkraftverk och återvinningsbara batterier. IKEM menar att Kemikalieinspektionen måste möjliggöra innovation för att Sverige ska kunna nå klimatmålen, men också ta ett helhetsgrepp om kemikalieförsörjningen för att inte äventyra vår säkerhet och välfärd.

– Att reglera och begränsa farliga ämnen kan inte längre bara vara Kemikalieinspektionens huvuduppgift. Myndigheten behöver säkerställa utvecklingen av nya hållbara ämnen, förbättra förutsättningarna för en konkurrenskraftig produktion, stärka tillsynen av importerade kemikalier och göra en risk- och sårbarhetsanalys som visar vilka kemikalier som vid brist kan bli ett hot mot Sveriges säkerhet, säger Kristina Neimert Carne, ansvarig för kemikaliefrågor på IKEM.