Kemikaliepolitiken försvårar den gröna omställningen

Kommissionen har antagit en delegerande akt med nya faroklassificeringar under CLP-lagstiftningen. IKEM menar att de 12 000 ämnen som kan komma att drabbas skulle riskera industrins gröna omställning.

Att begränsa och förbjuda kemikalier utan tanke på innovation riskerar att leda till allvarliga konsekvenser för välfärden, samhället och industrins gröna omställning. Kommissionen har nu antagit en delegerande akt med nya faroklassificeringar under CLP-lagstiftningen. IKEM menar att det riskerar att drabba 12 000 olika ämnen och mångfalt många fler produkter och värdekedjor.

IKEM:s kritik:

  • EU bör inte göra avsteg från det globala systemet (GHS) för klassificering och märkning av farliga ämnen. Det riskerar permanenta avvikelser från ett harmoniserat system och minska tilltron till globala överenskommelser.
  • Förändringar i CLP-lagstiftningen kan få långtgående konsekvenser i många värdekedjor. Dessa är svåra att överblicka. Ämnena behövs för sina egenskaper. Om de är svåra att ersätta kan det leda till problem för klimatomställningen, välfärden och hela samhället.
  • Det är oklart hur klassificeringarna ska tillämpas och vägledning saknas. Den måste skyndsamt komma på plats.

Kristina Carne Neimert, ansvarig för kemikaliefrågor på IKEM, intervjuas av Altinget:

”Vi behöver ju i många fall dessa ämnen för just dess egenskaper. Bland annat i klimatomställningen. Finns det inte substitut så kan den då bromsas upp.”

Läs hela intervjun här