Kemins Dag 2022: 110 000 barn gör experiment om plaståtervinning

På fredag, den 21 oktober, är det Kemins Dag. Då genomför 110 000 barn och ungdomar Sveriges största kemiexperiment som i år handlar om hur det går till att återvinna plast med olika tekniker.

Eleverna kommer att genomföra två olika experiment. Det första handlar om hur olika plastsorter kan sorteras med hjälp av densitet, en egenskap som används vid mekanisk återvinning av plast. I det andra experimentet får eleverna testa att lösa upp en smutsig plastfilm i vatten för att sedan rena lösningen och fälla ut den igen.

− Temat för årets Kemins Dag är C som i Cirkulärt. Inom kemin står C för kol och genom att skapa cirkulära flöden för plast kan vi minska koldioxidutsläppen. Samtidigt är det viktigt att berätta att kolatomerna behövs. Plast består av kolrika molekyler, men det gör även det mesta annat vi människor behöver, som läkemedel, livsmedel och kläder, säger Ulla Nyman, senior rådgivare kommunikation på IKEM.

Förutom att experimentera kommer eleverna i år även få titta på en film om kemisk återvinning av plast. Den är inspelad i Stenungssund där Borealis planerar att bygga Sveriges första anläggning för kemisk återvinning av plast.

− Vi vill visa att den som studerar kemi eller andra naturvetenskapliga ämnen kan vara med och lösa samhällsutmaningarna. Att den som väljer ett jobb inom kemi- och plastindustrin kan hjälpa till att minska klimatutsläppen, samtidigt som man är med och tillverkar viktiga produkter, säger Ulla Nyman.

Bakom Kemins Dag står IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, Nationalkommittén för kemi, Svenska Kemisamfundet och Kemilärarnas Resurscentrum.

Utöver skolorna har 14 science centers, ett KomTek och två museer valt att fokusera på kemi med anledning av Kemins Dag. De använder materialet från IKEM antingen för speciella Kemins Dags-aktiviteter eller i sin ordinarie skolverksamhet.

Tack till Berry Superfos i Lidköping, Borealis, Melitta Nordic, MonoSol, Nolato Cerbo, Veolia PET Svenska AB och Stena Recycling som på olika sätt bidragit till årets materialpaket.

Här kan du se filmen om kemisk återvinning 

Här kan du läsa mer om Kemins Dag www.keminsdag.se