Kompensation till hushåll och företag för ökade elkostnader ska införas

Regeringen meddelade idag på en presskonferens att de ska införa kompensation för ökade elkostnader för hushåll och företag. Det är tänkt att de flaskhalsintäkter som idag tillfaller Svenska kraftnät ska användas till att kompensera hushåll och industri.

I den utsträckning som Svenska kraftnät inte använder flaskhalsintäkterna till att bygga bort flaskhalsar i elsystemet ska pengarna återbetalas till elkonsumenterna. Totalt omfattas 60 miljarder varav minst hälften ska gå till hushållen. Meningen är att hanteringen av flaskhalsintäkterna ska gälla långsiktigt.

Svenska kraftnät  har fått uppdrag att närmare utreda hur kompensationen ska gå till och ska lämna sitt förslag till Energimarknadsinspektionen senast den 15 november.

- Den helt avgörande förutsättningen för en konkurrenskraftig industri är en stabil elförsörjning till konkurrenskraftig kostnad. Den kompensation som föreslås idag är viktig för svensk industri men löser inte bristerna i svensk elförsörjning. Vi behöver en bred politisk överenskommelse för att snabbt skapa en tillräcklig och stabil elförsörjning som bygger på den mest kostnadseffektiva mixen av fossilfri kraftproduktion, säger Mikael Möller, chef för IKEM:s Brysselkontor och energiexpert.

Pressträff med statsministern 17 augusti 2022 - YouTube