Plasterna viktiga för att minska utsläppen av växthusgaser

Ny studie från McKinsey & Company visar att plasterna kan minska utsläppen av växthusgaser med mellan 10 och 90 procent jämfört med alternativa material. För de 14 produkter som studerats erbjuder plasterna i 13 fall lägre utsläpp både vad gäller produktens livscykel och effekten av användningen. Man konstaterar att i många applikationer, särskilt inom livsmedelsförpackningar, finns det få alternativ till plast idag.

Enligt McKinsey & Company är syftet att bidra till dialogen om materialval och bredda den tillgängliga faktabasen för den ökande diskussionen kring plast. Man fokuserar på utsläppen av växthusgaser eftersom man anser att denna aspekt fått för lite uppmärksamhet i debatten trots att den är så viktig. Samtidigt påpekas att flera miljöfaktorer bör beaktas vid materialval.

Analysen är baserad på användningen i USA år 2020 och 14 produkter från fem sektorer med den högsta konsumtionen av plast – förpackningar, bygg och konstruktion, konsumentvaror, fordon och textilier – som representerar cirka 90 procent av den globala plastvolymen. För att undvika nischade eller nya lösningar valdes produkter för vilka det finns storskaliga och väl inarbetade alternativ till plasterna idag. Det totala bidraget till växthusgaser har studerats och här inkluderas produktens livscykel (vagga till graven) och påverkan av användning.

En känslighetsanalys finns med för att illustrera effekterna i andra regioner och hur resultaten kommer att förändras när vi går mot en koldioxidfri värld 2050. Det ger insikt i problemets komplexitet och effekterna av de olika energimixer, återvinningsgrader och transportbränslen.

- Resultatet är i linje med tidigare studier som gjorts baserat på användningen av plast inom EU. Det är positivt att McKinsey & Company vill bidra till dialogen om materialval och de har gjort många andra liknande analyser bland annat på temat hållbara förpackningar, säger Lena Lundberg som ansvarar för plastråvarufrågor på IKEM.

Länk till studien