Sverige tar ordförandeklubban i EU:s ministerråd

Den 1 januari går ordförandeskapet över till Sverige från Tjeckien.

Prioriteringarna är:

  • Säkerhet
  • Konkurrenskraft
  • Grön omställning och energiomställning
  • Demokratiska värden
  • Rättstatsprincipen

Rysslands aggression mot Ukraina kommer att vara en central fråga också för det svenska ordförandeskapet och har övergripande konsekvenser för EU, inte minst vad gäller energisäkerhet och höga kostnader för energi. Sverige står bakom beslutsamma och gemensamma krisåtgärder men håller fast vid övergången till en grön ekonomi, frihandel och marknadsbaserade lösningar. Stigande inflation, räntor och energipriser påverkar industrins förutsättningar till tillväxt negativt.

Därför är det så viktigt att se konkurrenskraft som en viktig förutsättning för omställning och tillväxt.

– Det är positivt att Sverige tänker stå upp för frihandel och marknadsbaserad ekonomi och just ser konkurrenskraften som en central möjliggörare både för omställning och välfärd. Det är viktigt att inte ta industrins bidrag till välfärd och arbetstillfällen för givet och att det blir tydligt att en framgångsrik omställning för IKEM:s medlemsföretag kräver en stabil och konkurrenskraftig elförsörjning, god tillgång till råvaror och snabba och effektiva miljötillståndsprocesser, säger Mikael Möller, chef IKEM Bryssel.

För regeringen kommer ett stort fokus att ligga på arbetet i Bryssel för att driva och ro ordförandeskapet i land. Den Svenska ständiga representationen i Bryssel, som kan liknas med ett mini-regeringskansli, fördubblar antalet medarbetare under ordförandeskapet och kommer att uppgå till 200 personer. Dessa kommer att leda arbetet med runt 300 pågående lagstiftningsprocesser och vara ordföranden på 2000 möten, varav 150 i Sverige. Även IKEM blir en sorts ambassadör för Sverige under ordförandeskapet. Intresset är stort från den europeiska kemiindustrin.

– Det är bra att IKEM är på plats i Bryssel eftersom det mesta av jobbet kommer att göras där, fortsätter Mikael Möller.

– Alla informella ministerrådsmöten kommer att hållas i Arlandastad men ett antal möten kommer också att hållas runt om i landet. Vi har berättat om den spännande verksamhet och det utvecklingsarbete som IKEM:s medlemsföretag är verksamma med. Jag hoppas att Regeringskansliet tar fasta på det som vi har att erbjuda och tar med oss i planeringen, avslutar Mikael Möller.

Den 1 juli tar Spanien över ordförandeskapet från Sverige.

Läs mer: Statsminister Ulf Kristerssons presentation av ordförandeskapets prioriteringar och arbetsprogram här Tal av statsminister Ulf Kristersson i riksdagen (europa.eu)

Ordförandeskapets alla aktiviteter och händelser går att följa på Swedish Presidency of the Council of the European Union (europa.eu)