Två föreningar blir en

Vid årsskiftet genomförs den förändring som innebär att IKEM blir en gemensam bransch- och arbetsgivarförening från att tidigare ha varit två olika föreningar. Alla medlemsföretag kommer vara med i samma förening och det skapas en långsiktigt hållbar och stark organisation som kan företräda och stötta företagen fullt ut i hela bredden av påverkans- och arbetsgivarfrågor.

Under förra året antog IKEM:s styrelse organisationens nya strategi, och då var önskemålet tydligt från medlemsföretagen att fullt ut skapa en organisation som på ett starkt och effektivt sätt driver medlemmarnas frågor mot politiken, myndigheter, fackliga motparter och andra intressenter.

– Hopslagningen av föreningarna ger IKEM en starkare ställning. Förändringen innebär att vi på ett mer effektivt sätt kan driva medlemsföretagens frågor mot politiken, fackliga motparter och andra intressenter. Prioriterade frågor vi arbetar med idag är tillgången till el till konkurrenskraftiga priser, snabbare miljöprövningsprocesser och att motverka den alarmerande kompetensbristen, säger Jonas Hagelqvist, vd på IKEM.

Idag är IKEM:s medlemsföretag antingen medlem i arbetsgivarföreningen eller branschföreningen eller i båda. Om företaget exempelvis enbart är medlem i arbetsgivarföreningen kan man inte nyttja de nätverk eller utbildningar som branschföreningen anordnar. Man har heller inte möjlighet att få delta i det påverkansarbete som föreningen driver. För de företag som enbart varit branschmedlemmar får man nu tillgång till all IKEM:s rådgivning och stöd i arbetsgivarfrågor, till exempel nätverk, webbplats och nyhetsbrev.  Skillnaden blir nu alltså att alla medlemsföretag kan ta del av IKEM:s hela erbjudande och arbete fullt ut.

– Sammanslagningen möjliggör en långsiktigt hållbar organisation som kan företräda och stötta medlemsföretagen full ut i både påverkans- och arbetsgivarfrågor, avslutar Jonas Hagelqvist.