Vad tycker unga om medarbetaravtal?

Missade du förra veckans webbinarium om medarbetaravtal? Nu kan du ta del av en inspelning. Ta chansen att lyssna på vad Madeleine Warghusen, förhandlingschef Naturvetarna och Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare IF Metall, tycker om medarbetaravtal. Under webbinariet presenterar Ulrik Hoffman, vd Ungdomsbarometern, en färsk undersökning om ungas syn på kollektivavtal. Lotta Stern, professor och vd Ratio, presenterar vad forskningen säger, både om den svenska modellen och om medarbetaravtal.

Dagens kollektivavtal är uppdelade i arbetare och tjänstemän. En uppdelning som allt fler anser vara förlegad och som inte passar svensk arbetsmarknad där gränsen mellan yrkeskategorierna är allt mer flytande. Ett alternativ till dagens uppdelning är medarbetaravtal, ett avtal som inkluderar samtliga medarbetare på ett företag.

− Vi på IKEM tycker att det är otidsenligt att dela upp medarbetare i arbetare och tjänstemän. Därför ville vi diskutera frågan med facken, men också ta in vad forskningen säger. Det är bakgrunden till webbinariet, säger Henrik Stävberg, förhandlingschef på IKEM.

Webbinariet, som du nu kan ta del av i efterhand, inleds med att Lotta Stern, professor och vd Ratio, presenter forskning både om den svenska modellen och om medarbetaravtal. Ulrik Hoffman, vd Ungdomsbarometern, redovisar en färsk undersökning om ungas syn på kollektivavtal. Vilka avtal passar bäst på en modern arbetsmarknad?

I den efterföljande paneldebatten fick publiken inleda genom att svara på en mentimeterfråga. 32 % angav att de tyckte att påståendet ”jag tycker att det är omodernt att skilja på arbetare och tjänstemän” stämmer mycket väl, 39 % tyckte att det stämde. Därefter fick panelen ta ställning till samma fråga.

Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare IF Metall, menade att det är jätteomodernt att löneskillnaderna mellan arbetare och tjänstemän är så stora, men att per definition så är det ofta företagsavtal som menas när man pratar om medarbetaravtal. IF Metall tror på riksavtal.

Madeleine Warghusen, förhandlingschef Naturvetarna, menade det ligger på Naturvetarnas bord att skapa framtiden. Att förbundet måste vara med och lyssna på hur medlemmarna vill utveckla kollektivavtalen. Hur man kan vara relevanta.

Här kan du höra hela paneldebatten och ta del av Lotta Sterns och Ulrik Hoffmans presentationer.

Länk till webbinariet

Medverkande: Lotta Stern, professor och vd Ratio, Ulrik Hoffman, vd Ungdomsbarometern, Madeleine Warghusen, förhandlingschef Naturvetarna, Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare IF Metall och Henrik Stävberg, förhandlingschef IKEM.