Almedalsveckan 2023 – en succé

I årets Almedalsvecka har IKEM mött politiker, tjänstemän och företagsledare för att diskutera industrins förutsättningar för klimatomställning med bibehållen konkurrenskraft. Vi har arrangerat en lång rad välbesökta aktiviteter.

Med en energi- och klimateffektiv produktion kan våra medlemmar skapa hållbara produkter med låg miljöpåverkan till användare i hela värdekedjan. Kemiindustrin är således avgörande för omställningen till ett hållbart samhälle, men utvecklingstakten styrs av de förutsättningar företagen får. I årets Almedalsvecka har IKEM:s experter mött politiker, medlemsföretag och tjänstemän för att diskutera just detta. Ett axplock:

Välbesökt paneldebatt om myndighetsaktivism

Ger otydlig styrning utrymme för godtycke – eller till och med aktivism – i myndighetsutövningen? Frågan diskuteras i en fullsatt lokal av paneldeltagarna Peter Wennblad, ledarskribent på Svenska Dagbladet, Oliver Rosengren, riksdagsledamot för Moderaterna, Margaretha Svenning, mångårig miljöjurist och Henrik Jalalian, chef på tankesmedjan Cogito. Debatten modererades av komikern Messiah Hallberg.

IKEM anser att regeringen måste minimera risken för myndighetsaktivism genom att ta sitt ansvar för miljö- och kemikaliepolitiken. Vi skriver om detta i en debattartikel i Dagens Industri.

Almedalens hetaste Kemingel gick av stapeln

IKEM bjöd in medlemsföretag, politiker, tjänstemän vid viktiga myndigheter, fackförbund, med flera till ett glödhett mingel. Samtalen kretsade kring klimatomställning, den läskande IKEM-drinken, industrins möjligheter och konkurrenskraft. Ett oerhört lyckat mingel! Stort tack till alla er som kom!

Hur sluter vi kolets kretslopp?

Industrin ställer om för att nå nollutsläpp 2045. En central del i omställningen är att gå från fossila kolkällor till cirkulära lösningar, där kolet verkar i ett slutet kretslopp. Men hur når vi dit? Frågorna diskuterades i Dagens Industris Almedalstält av Jonas Hagelqvist, vd på IKEM, Anders Fröberg, vd på Borealis, Daniel Westlén, statssekreterare hos klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, Anna Berggren, Vice President Sustainability på Perstorp och Maria Wetterstrand, vd på Miltton Europe, tidigare språkrör för Miljöpartiet. Samtalet måste fortsätta för att säkra industrins råvaruförsörjning. IKEM har bland annat presenterat industrins politiska förslag i en debattartikel i Aktuell Hållbarhet.