Beskedet från Svenska Kraftnät äventyrar klimatmålen

Svenska Kraftnät har lämnat besked om eltilldelning för klimatprojekten i Stenungsund. Företagen får en bråkdel av det som ansökts om och Sverige kommer därför inte nå klimatmålen. IKEM riktar skarp kritik mot regeringen.

Kemiklustret i Stenungsund planerar omställningsinvesteringar på 10 miljarder kronor som kan spara drygt 1 miljon ton koldioxid per år. Nu har Svenska Kraftnät lämnat besked om tilldelningen av el för dessa investeringar. Av de ca 470 megawatt som företagen ansökt om till 2030 så ges bara en bråkdel. Företagen får heller inte den tilldelning de ansökt om till år 2026.

– Beskedet från Svenska Kraftnät innebär att vi äventyrar Sveriges möjligheter att alls nå klimatmålen och regeringen är ytterst ansvarig för denna utveckling. De kallar industrin för nutidens miljörörelse och drar samtidigt undan mattan för vår möjlighet att minska utsläppen och ställa om till en hållbar produktion, säger Malin Johansson, ansvarig för energi- och klimatfrågor på IKEM.

Innovations- och kemiindustrin ligger först i värdekedjan och producerar nödvändiga insatsvaror till övrig industri.

– Den usla tilldelningen kommer att drabba stora delar av svensk industri. Innovations- och kemiindustriernas produktion är alldeles avgörande för klimatomställningen, säger Malin Johansson, ansvarig för energi- och klimatfrågor på IKEM.

Läs mer i Dagens Nyheter.

Fakta om kemiklustret i Stenungsund

I Stenungsund pågår projekt så som kemisk återvinning av plast, kablar som kan flytta vindkraftsel mellan olika kontinenter och världens största anläggning för att återanvända koldioxid som råvara för att göra färg, kemikalier och andra insatsvaror till industrin. Projekten är sammanflätade och förutsätter i stor utsträckning varandra.