IKEM söker ansvarig för Utbildningspolitik

Vill du arbeta med utbildningspolitik och kompetensförsörjning för Sveriges industri? Nu söker IKEM dig som vill driva påverkansarbete för att våra medlemsföretag ska växa och utvecklas. Skicka in din ansökan senast 4 juni.

Om rollen

Som Ansvarig Utbildningspolitik på IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, ansvarar du för att utforma och driva IKEM:s ställningstaganden inom sakområdet utbildningspolitik. I det ingår att utveckla och hantera politiska förslag och regleringar och föra en dialog med medlemsföretag och andra intressenter. Du har ett nära samarbete med kollegor inom exempelvis arbetsmarknadspolitik och forskningspolitik vars frågor överlappar, men du samarbetar även med kollegor i Stockholm och Bryssel.

Jobbet innebär kontakter med företrädare för företag, myndigheter, departement, politiker/beslutsfattare samt företrädare för andra organisationer. Rollen kopplar även naturligt till EU-politik och därmed omvärldsbevakning och påverkan på EU-nivå. Det innebär en del resor.

Du blir en del av IKEM:s Näringspolitiska avdelning och rapporterar till den näringspolitiska chefen. Avdelningen består idag av drygt tio sakkunniga som arbetar för att medlemsföretagen ska ha konkurrenskraftiga villkor att verka i landet. Sverige behöver en innovativ och livskraftig industri och därför bevakar och driver IKEM en stor mängd frågor som har betydelse för företagens konkurrenskraft och möjligheter att möta klimatutmaningarna.  Dit hör exempelvis förbättrad elförsörjning, snabbare tillståndsprocesser, tillgång till rätt kompetens och ökade investeringar i industrin.


Exempel på arbetsuppgifter/ansvarsområden:

  • Analysera, utforma och driva IKEM:s utbildningspolitiska frågor i samverkan med medlemsföretag och andra externa intressenter.

  • Driva debatten i samarbete med kollegor, kommunikationsavdelningen och andra organisationer.

  • Omvärldsbevakning av utbildnings- och kompetensförsörjningsfrågor. 

  • Ansvara för remisser från myndigheter och departement.

  • Skapa och upprätthålla nätverk med politiker och sakkunniga inom utbildningsområdet.

För att trivas är du som person självgående med förmåga att organisera och prioritera samt med ett gott omdöme. Vidare har du en relationsbyggande och kommunikativ förmåga där du naturligt får andra att lyssna och ta till sig budskap. Du är prestigelös och samarbetsorienterad samt analytisk. 

För att lyckas i rollen krävs:

  • Akademisk utbildning inom exempelvis statsvetenskap, nationalekonomi, juridik eller annat.

  • Ett antal års erfarenhet från ett eller flera perspektiv som för rollen bedöms relevant såsom myndighet, regeringskansli, påverkansarbete från branschorganisation/annat, politiskt arbete etc.

  • Förståelse och intresse för företagandets villkor och marknadsekonomi.

Ansök senast 4 juni 2023

Ange refnr: A037709
Plats: Stockholm

Maila din ansökan och bifoga CV

Kontakt

Gustaf Åberg
+46 76 798 13 61
E-post gustaf.aberg@alumniglobal.com

Christine Perschon
+46 72 601 80 57
E-post christine.perschon@alumniglobal.com