IKEM välkomnar beskedet om en avskaffad plastpåseskatt

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari meddelar idag att plastpåseskatten slopas i budgeten för 2024. IKEM – Innovations- och kemiindustrierna välkomnar beskedet.

För tre år sedan införde den dåvarande regeringen, som en följd av januariavtalet, en plastpåseskatt. Syftet var att minska användandet av plastbärkassar, vilket skulle leda till en lägre resursförbrukning och mindre nedskräpning. IKEM har sedan införandet riktat stark kritik mot skatten. Skatten har resulterat i mer skada än nytta för miljön.

– Konsumenterna har gått över till att köpa papperspåsar och avfallspåsar på rulle. Papper är ett tyngre alternativ som vid transporter kräver mer resurser och avfallspåsarna på rulle är, till skillnad från de flesta plastpåsarna, ofta producerade av fossila råvaror. Skatten har helt enkelt varit kontraproduktiv, säger Henrik Oxfall, ansvarig för plastfrågor på IKEM.

– Den slopade plastpåseskatten blir en vinst för miljön. Skatten gjorde ingen skillnad på om plastbärkassen producerats av återvunnen, biobaserad eller fossil råvara, nu kan plastproducenterna återgå till sitt omställningsarbete mot en cirkulär ekonomi för plasten, säger Nils Hannerz, näringspolitisk chef på IKEM.