IKEMDAGEN 2023 – nytt rekord i antal deltagare

Igår gick IKEMDAGEN 2023 av stapeln och i år slogs rekord i antal deltagare. Konferensen satte fokus på industrins gemensamma utmaningar med hjälp av flera medverkande så som utbildningsminister Mats Persson, Perstorp, Sekab, EU-parlamentariker Emma Wiesner, Trioworld, IKEM:s chefekonom Carl Eckerdal och AstraZeneca.

Igår samlades medlemsföretag och andra samhällsintresserade från hela landet i Stockholm för att delta i konferensen IKEMDAGEN. Årets IKEMDAG slog rekord i antal deltagare och programmet syftade till att sätta innovations- och kemiindustriernas avgörande frågor och gemensamma utmaningar i fokus.

Innovations- och kemiindustrin kan genom utveckling av hållbara ämnen och material leda klimatomställningen, stärka konkurrenskraften och förbättra människors välstånd. Gårdagens analyser och diskussionerna kretsade kring frågor om vilka förutsättningar som finns på plats och vilka som saknas – såväl i Sverige som i EU.

IKEM:s medlemsföretag är kunskapsintensiva. Till år 2030 behöver innovations- och kemiindustrin rekrytera 10 000 nya medarbetare med eftergymnasial utbildning och ytterligare 6 000 med forskarutbildning. En viktig förklaring till det växande kompetensbehovet är teknikskiftet för en hållbar och fossilfri produktion. Samtidigt uppger 70 procent av industriföretagen att de har svårt att rekrytera högkvalificerad personal och 60 procent av företagen varnar för att kompetensbristen redan nu är ett hinder för klimatomställningen. Därför var det särskilt välkommet att utbildningsminister Mats Persson hade möjlighet att gästa IKEMDAGEN. Vi har höga förväntningar på kommande forskningsproposition.

Stort tack till alla er som deltog!