Nyheter i vårbudgeten 2023

Den 17 april 2023 aviserade Regeringen sina planerade ändringar i budgeten. På arbetsmarknadens område är det främst förstärkning av Arbetsförmedlingen och utbildning av vuxna som görs gällande.

Arbetsförmedlingen behöver bättre förutsättningar att hantera en ökad arbetslöshet. Alla som kan arbeta ska arbeta. Nu syns tecken på att läget på arbetsmarknaden börjar svalna. Både antalet varsel och konkurser har varit högre de senaste månaderna och arbetslösheten väntas öka 2023 och 2024. Regeringen föreslår därför att Arbetsförmedlingens förvaltningsanslag ökas med 50 miljoner kronor för 2023.

Det utmanande ekonomiska läget väntas innebära ändrade förutsättningar på arbetsmarknaden. Vuxna som saknar rätt utbildning behöver därför tillgång till utbildning för att snabbt komma i arbete. I vårändringsbudgeten för 2023 föreslås därför att 400 miljoner kronor tillförs för att förstärka regionalt yrkesvux inom kommunal vuxenutbildning (komvux), att 70 miljoner kronor tillförs yrkeshögskolan samt att 249 miljoner kronor avsätts för studiestöd.

Vårbudgeten på fem minuter

Vårändringsbudget