Porträtt, Nils Hannertz och Henrik Oxfall

Skatt på plastförpackningar vore lika illa som plastpåseskatten

Trots att regeringen vill slopa skatten på plastpåsar har Naturvårdsverket inlett en ny utredning om en ny ”miljöskatt” på plast. Regeringen bör dra tillbaka Naturvårdsverkets uppdrag.

Plast är ett lätt, hållbart material som kan formas till en mängd typer av förpackningar. Över hälften av alla varor i Europa är förpackade i plast, samtidigt står plasten endast för 17 procent av den totala förpackningsvikten. Plastförpackningar leder alltså till en bättre transportoptimering och minskat förpackningsavfall. En annan fördel är att plasten skyddar våra livsmedel och bevarar kvaliteten. Matsvinnet uppgår till cirka en femtedel av produktionen, men utan plast skulle vi tvingas slänga mycket mer mat.

Naturvårdsverkets uppdrag ”rätt plast på rätt plats” gavs av den förra regeringen. Utredningen av en ny plastskatt pågår alltså trots att konsekvenserna kan bli ökad klimatpåverkan och ökade mängder förpackningsavfall. Det står i direkt motsats till EU-kommissionens målsättning i den föreslagna förpackningsförordningen om att dessa ska minska.

IKEM välkomnar att regeringen nu ser över ett avskaffande av plastpåseskatten, men kräver att Naturvårdsverkets utredning om en ny plastskatt avbryts. Om Sverige ska nå klimatmålen så krävs styrmedel som bygger på vetenskaplig grund, inte på att plocka billiga politiska poänger.

Det skriver IKEM:s näringspolitiska chef Nils Hannerz och Henrik Oxfall som är ansvarig för plastfrågor på IKEM i en debattartikel på Altinget.

Läs också intervjun i Tidningen Näringslivet.