Almedalsveckan 2024 – en succé

I årets Almedalsvecka har IKEM mött politiker, tjänstemän och företagsledare för att diskutera industrins förutsättningar för klimatomställning med bibehållen konkurrenskraft. Vi har arrangerat en lång rad välbesökta aktiviteter.

Under årets Almedalsvecka arrangerade IKEM flera framgångsrika aktiviteter som drog stor uppmärksamhet och lockade många engagerade deltagare.

Leva utan kemikalier – dröm eller mardröm?

Panelsamtalet "Leva utan kemikalier – dröm eller mardröm” kretsade kring hur ett samhälle utan modern kemi skulle kunna se ut och vilka risker och möjligheter kemikalier innebär för vårt dagliga liv. Moderatorn Lotta Lundgren, känd från SVT:s Historieätarna, ledde samtalet med en panel av kloka och insiktsfulla deltagare. Joakim Zander, expert på risker och försiktighetsprincipen vid Lunds universitet, Johan Wennerberg, professor och expert på teknik-, medicin- och kemihistoria vid Lunds universitet, Maria Wetterstrand, vd Miltton Europe och tidigare språkrör för Miljöpartiet, samt Jesper Saltebro, reporter för Aktuell Hållbarhet, bidrog alla med värdefulla perspektiv. Panelsamtalet var lärorikt och belyste kemins avgörande roll i vårt samhälle på ett engagerande sätt.

Vi måste sluta elda plast

Debatten "Vi måste sluta elda plast" handlade om hur vi kan öka återvinningen av plast för att minska utsläppen och industrins användning av fossila råvaror. Maria Wetterstrand modererade samtalet med skickliga paneldeltagare som Sara Davidsson, hållbarhetsdirektör på Stena Recycling AB, Eric Zinn, hållbarhetschef på Göteborgs Energi, Mattias Philipsson, ordförande för Delegationen för cirkulär ekonomi och vd för Svensk Plaståtervinning, Jonas Hagelqvist, vd för IKEM, och Sofia Hedén, Malmö. Diskussionen var mycket givande och betonade vikten av att tillsammans hitta hållbara lösningar för plaståtervinning.

Medarbetaravtal – vägen framåt för den svenska modellen

I paneldebatten "Medarbetaravtal – vägen framåt för den svenska modellen" diskuterades framtiden för den svenska arbetsmarknadsmodellen. IKEM verkar för att införa gemensamma kollektivavtal för alla anställda, inspirerat av modeller från Tyskland och Danmark. Charlotta Stern, vd för Ratio, modererade panelen som bestod av Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer, Henrik Stävberg, förhandlingschef på IKEM, Caspian Rehbinder, ansvarig för arbetsmarknadspolitik på IKEM, Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen, och Simon Petersson, avtalssekreterare på IF Metall. Parterna diskuterade för- och nackdelar av att införa medarbetaravtal.

Kemingel – Årets hetaste event

Efter en intensiv dag med engagerande paneldiskussioner avrundades allt med ett välbesökt och hett Kemingel. IKEM-drinken 2.0 bestod av gotlänskt gin, äpple och mynta. Självklart fanns även alkoholfria alternativ och tilltugg. Kön ringlade längs Hästgatan men som tur var lyckades de allra flesta anmälda till sist få plats. Stämningen var på topp, och Kemingel blev en oförglömlig kväll fylld med skratt, nätverkande och livliga diskussioner.