En europeisk industripolitik för konkurrenskraft – Hagelqvist träffar Ursula von der Leyen

Idag överlämnar industriledare från hela Europa "Antwerp Declaration for a European Industrial Deal" till Ursula von der Leyen. IKEM medverkar på toppmötet.

Vid ett toppmöte i Antwerpen idag träffades tunga industriledare från 20 olika branscher för att överlämna "Antwerp Declaration for a European Industrial Deal" till Belgiens premiärminister Alexander De Croo och kommissionsordförande Ursula von der Leyen. Jonas Hagelqvist, VD på IKEM, är på plats tillsammans med flera medlemsföretag. Deklarationen innehåller den europeiska industrins gemensamma förslag till nästa kommission och lyfter behovet av snabba åtgärder för att Europas industri ska klara den gröna omställningen och samtidigt stärka konkurrenskraften.

Det är väldigt viktigt att nästa kommission formar långsiktiga spelregler för industrin som underlättar global konkurrensförmåga och en hållbar utveckling. Mötet går övergripande i linje med IKEM:s EU-agenda, som är en av våra fokusområden 2024, säger Nils Hannerz, näringspolitisk chef på IKEM.

Deklarationen framhäver nödvändigheten av att integrera EU:s industriavtal i den bredare europeiska strategiska agendan och förenkla lagstiftningen. Den understryker behovet av att säkerställa konkurrenskraftiga villkor, ökad självförsörjning av råmaterial, främja efterfrågan på hållbara produkter och innovation.

Undertecknarna av deklarationen inkluderar representanter från många olika sektorer som kemikalier, läkemedel, papper, stål, gruvdrift, aluminium, glas, zink, metaller, textilier, raffinaderier, cement, kalk, gödselmedel, keramik, industriella gaser och bioteknik, varav flera är medlemmar i IKEM.

"Antwerp Declaration" är ett brådskande uppmaning och utgör en gemensam ansträngning för att ta itu med utmaningar och lägger grunden för en omstart av industriella investeringar i Europa, vilket markerar början på genomförandet av den europeiska gröna given.  

°