Nyheter

Nyheter

En förbättrad förpackningsinsamling – nya roller för kommuner och producenter

19 nov 2021 | Plast
IKEM har fått på remiss regeringens promemoria En förbättrad förpackningsinsamling – nya roller för kommuner och producenter. Promemorian innehåller flera förslag som ska reglera insamlingen av olika slags förpackningsavfall från hushåll och verksamheter, samt grundläggande frågor om ansvar och finansiering.

Plastindustrin i Sverige är inga dinosaurier – vi ligger i framkant

8 nov 2021 | Plast
Forskare vid Lunds universitet har tittat på investeringstrender inom plastindustrin under det senaste decenniet (mellan 2012 och 2019). De anser att den ökade plastproduktionen globalt låser in oss i ett djupare i beroendet av fossila resurser. Det stämmer inte!

SVT sänder tysk dokumentär om plaståtervinning

4 nov 2021 | Plast
På SVT visas just nu Återvinningsbluffen, en tysk dokumentär från 2021. I dokumentären beskrivs vad som händer när oseriösa aktörer hanterar återvinningen av plast. Hur svensk insamling av plast fungerar framgår inte.

Plakatpolitik att förbjuda plastmuggar

3 nov 2021 | Plast
Idag har regeringen beslutat att förbjuda engångsmuggar som innehåller mer än 15 procent plast från den 1 januari 2024. Detta är tyvärr ytterligare ett exempel på ogenomtänkta politiska beslut som får negativa effekter för miljön. Regeringen har helt missat de unika egenskaper som muggar helt i plast har.

Operation Clean Sweep lanserar moderniserad digital portal

28 okt 2021 | Plast
Med nästan 1 500 anslutna företag har Operation Clean Sweep blivit det viktigaste programmet för plastindustrins arbete för att förhindra att pellets kommer ut i miljön. Nu lanserar Operation Clean Sweep en moderniserad digital portal med tydligare användarguide och fler verktyg.

Framtidsstyrelsen – våra nya branschföreträdare

25 okt 2021 | Arbetsgivarguiden, Plast
Nu är det dags att nominera deltagare till IKEM:s Framtidsstyrelse. Det är en unik chans för medarbetare i IKEM:s medlemsföretag att under två år delta i ett utvecklings- och ledarskapsprogram. Här får man lära sig hur en bransch- och arbetsgivarorganisation arbetar samtidigt som möjlighet ges till diskussioner om branschens utmaningar och deltagande i ett nätverk för framtiden.

Politik för en hållbar plastanvändning

18 okt 2021 | Plast
En hållbar plastanvändning måste stödjas av välgenomtänkt politik som minimerar läckaget till miljön, förstärker drivkrafterna för insamling och återvinning, samt gynnar innovation och utveckling. Tyvärr har ogenomtänkta politiska beslut fattats eller föreslagits de senaste åren som motverkar sina syften och som i praktiken gett negativa konsekvenser för både miljö och ekonomi.

Plastförpackningar borde innehålla 30 % återvunnet

15 sep 2021 | Plast
Plastråvaruproducenterna föreslår nu ett obligatoriskt mål på 30 % återvunnen plast i plastförpackningar till 2030 inom EU. Tillverkarna av plastförpackningar anser att målet är möjligt att nå om ansvaret delas av hela värdekedjan.

Planerad miljardinvestering i plaståtervinning

27 aug 2021 | Plast
Svensk Plaståtervinning storsatsar i Motala och bygger världens största och modernaste anläggning för plaståtervinning, Site Zero. Det berättade materialbolaget som till 40 procent ägs av IKEM vid en pressträff på tisdagen.

Nya kurstillfällen för populära ”Värt att veta om plast”

18 aug 2021 | Plast
Intresset har varit stort för IKEM:s och Polymercentrums kurs "Värt att veta om plast". Därför har vi nu tre nya kurstillfällen under hösten. Det finns även en helt ny fortsättningskurs. Kurserna är kostnadsfria och vänder sig till alla som vill veta mer om plast.

Logga in eller skapa en inloggning

Då får du ta del av mer information på webben.

Logga in