För närvarande pågår ett intensivt arbete i EU med både ny lagstiftning och många revideringar av befintliga direktiv för att möjliggöra den gröna given. En av dessa är Industriutsläppsdirektivet (IED).
Den 24 februari 2022 ska en ny begränsning för diisocyanater börja tillämpas. Efter det datumet måste alla blandningar för industriellt eller yrkesmässigt bruk som innehåller mer än 0,1% diisocyanat märkas med att utbildning krävs för hantering av dessa efter den 24 augusti 2023.
Under hösten har arbetet med IKEM och Svensk Plastindustriförenings, (SPIF), gemensamma projekt ”Svensk Plast” fortsatt in i fas två, där ytterligare aktörer i branschen och dess kunder involverats. Projektets mål är att skapa förutsättningar för en faktabaserad, transparent och proaktiv kommunikation kring plastanvändningen.
EU kommissionen har kommit med ett förslag på en ny förordning för återvunnen plast i kontakt med livsmedel. Det nya förslaget innehåller en hel del ändringar och därför har man beslutat att komma med en helt ny istället för att uppdatera den gällande förordningen (282/2008).
Kommissionen har bjudit in till att lämna synpunkter i samband med en konsekvensbedömning kring ofrivilligt uppkomna mikroplaster från däck, textilier och plastpellets.
Naturvårdsverket har nu redovisat sitt regeringsuppdrag om åtgärder för att materialåtervinningen av plast i giftfria kretslopp ska öka. Här ingick att specifikt förbättra förutsättningarna för kemisk återvinning av plast i Sverige.
I veckan som gick arrangerade SusChem Sweden ett frukostseminarium om kemiindustrins väg till klimatneutralitet. Under seminariet presenterade Håkan Kihlberg, Vice President Strategic Projects and Processes på Perstorp Group Project Air.
Rekordhöga elpriser och stora skillnader mellan norr och söder skapar oro för både lönsamhet och framtida tillväxt inom industrin. Peter Kihlberg, VD för medlemsföretaget Kemira och ordförande för basindustrins elsamverkan, SKGS, uppmanar den nya regeringen att snabbt värna den planerbara kärnkraften, vattenkraften och kraftvärmen.
Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse satsar 2,7 miljarder på ett nytt forskningsprogram om nya smarta material: Wallenberg Initiative Material Science for Sustainability, WISE. Programmet kommer öppna möjligheter för IKEM:s medlemmar.
I dag publicerade Cefic, vår europeiska branschorganisation en rapport som visar på de ekonomiska konsekvenserna för kemiindustrin av föreslagen ny kemikalielagstiftning. Samtidigt riktar branschen en uppmaning till EU-kommissionen om behovet av att samarbeta kring att utveckla kemikaliestrategin till en tillväxtstrategi som en del av EU:s gröna giv.