Nyheter

Nyheter

Etableringsjobben införs vid halvårsskiftet

8 mar 2022 | Arbetsgivarguiden
EU har godkänt att etableringsjobben och planen på att de ska vara på plats vid halvårsskiftet. Mattias Dahl, Svenskt Näringsliv, är positiv, men påpekar samtidigt att det har gått fyra år sedan förslaget togs fram och att vi nu har ett helt annat läge.

Kriget i Ukraina

8 mar 2022
Ryssland fortsätter att trappa upp sina militära attacker mot Ukraina. Att dessa grymheter och övergrepp mot en fredlig demokrati pågår i vår tid, i vår del av världen är svårt att ta in. Ingen vet när eller hur detta kommer att sluta. De flesta verkar tyvärr överens om att vi har ett har ett utdraget förlopp framför oss när det gäller mänskligt lidande och stora konsekvenser för den globala handeln och ekonomin.

Utländska forskare kan behöva lämna Sverige

3 mar 2022
Forskare och doktorander från andra länder kommer i kläm med den nya utlänningslagen som skärper kraven på egen försörjning. IKEM och fackförbundet Naturvetarna har samma uppfattning: Reglerna måste ändras.

Lagstiftningen måste stödja innovationsprocessen

1 mar 2022
Kemikalieinspektionens uppdrag är att arbeta för minskade risker med kemikalier. Uppdraget borde även innefatta initiativ som gör det lättare att utveckla nya, säkra kemikalier. Det skriver Anders Fröberg, vd Borealis Sverige AB och ordförande IKEM och Jonas Hagelqvist, vd IKEM i en slutreplik i Altinget.

En mörk dag för Europa

24 feb 2022
– I morse vaknade vi till den djupt tragiska nyheten att Ryssland inlett ett storskaligt anfall mot Ukraina. Det värsta scenariot vi alla hoppades skulle undvikas är nu verklighet: krig i vår del av världen och det allvarligaste säkerhetsläget i Europa sedan andra världskriget, säger Jonas Hagelqvist, vd för IKEM.

Ställ inte kraftslagen mot varandra

24 feb 2022
Politikens viktigaste fråga är inte att peka ut om kärnkraft eller vindkraft ska byggas - utan hur man kan skapa de bästa möjliga förutsättningarna för de investeringar som behövs för klimatomställningen. Det skriver Johan Bruce, verksamhetsansvarig SKGS och Daniel Badman, vd Svensk Vindenergi i en gemensam debattartikel i Altinget.

Högre ambitioner krävs för plaståtervinningen

21 feb 2022 | Plast
Regeringen har i dag presenterat en nationell handlingsplan för plast i en cirkulär ekonomi som innehåller 55 åtgärder. IKEM är positiva till att regeringen vill bidra till en cirkulär ekonomi för plasten men hade hoppats på mer om vi ska kunna vara ledande inom området.

Fler forskarutbildade önskas – Välkommen till ett webbinarium om kemiindustrins kompetensbehov

15 feb 2022
Det går bra för kemiindustrin i Sverige, den växer. En stor utmaning är dock kompetensförsörjningen. Bara de närmaste fem åren räknar företagen med att anställa 11 000 personer. Eftersom en av sju anställda arbetar med forskning samtidigt som högutbildade behövs även utanför forskningsavdelningarna, är behovet av akademiskt utbildade är stort. Välkommen till ett samtal om kemiindustrins kompetensbehov 11 mars.

Logga in eller skapa en inloggning

Då får du ta del av mer information på webben.

Logga in