Ledighet och övrig frånvaro
Det finns en mängd situationer där arbetstagare har rätt till ledighet förutom semester. Ledighet som inte är semester är ofta förenad med löneavdrag för arbetstagaren, det vill säga obetald ledighet. Men det finns vissa tillfällen då en arbetstagare har rätt att vara frånvarande från arbetet med bibehållen lön.
Följande situationer ger rätt till ledighet med löneavdrag:
- Tjänstgöring inom totalförsvaret.
- Starta egen verksamhet.
Den som har en fast anställning och tänker starta eget, får ägna sex månader åt det. Verksamheten får inte konkurrera med arbetsgivarens och ledigheten får inte innebära väsentlig olägenhet för arbetsgivarens verksamhet. Rätten till ledighet gäller bara en gång en hos samma arbetsgivare. - Fackligt arbete.
Om arbetstagaren jobbar fackligt ska denne få ledigt för förtroendeuppdraget. Rör det sig om facklig verksamhet på arbetsplatsen har arbetstagaren rätt att få sin vanliga lön. - Förutsättningen är att arbetstagaren har varit anställd hos arbetsgivaren de senaste sex månaderna eller sammanlagt minst tolv månader under de senaste två åren. Arbetsgivaren kan skjuta på ledigheten i upp till sex månader.
- Politiska uppdrag.
- Föräldraledighet.
- Är arbetstagaren sjuk och har nedsatt arbetsförmåga i förhållande till det vanliga arbetet kan denne – under vissa förutsättningar – få ledigt för att prova på annat jobb.
- När en svårt sjuk närstående behöver vård finns det möjlighet att vara ledig i upp till 100 dagar, i vissa specialfall 240 dagar. Med närstående avses inte bara anhöriga, det kan även röra sig om exempelvis släkt, vänner eller grannar. Med svårt sjuk menas ett livshotande tillstånd. Försäkringskassan står för ersättningen.
- Vid sjukdom eller olycksfall i familjen där arbetstagarens närvaro är nödvändig ger lagen rätt att vara ledig från arbetet. IKEM:s kollektivavtal ger också vid dessa tillfällen rätt till bibehållen lön under en begränsad tid, så kallad permission.
Följande situationer ger rätt till ledighet utan löneavdrag:
- Under uppsägningstiden har en arbetstagare viss rätt att vara ledig för att besöka arbetsförmedlingen och söka nytt jobb.
- IKEM:s kollektivavtal ger möjlighet till permission, det vill säga betald ledighet för en kort tid, ofta enbart en del av arbetsdagen eller en enstaka arbetsdag. Det kan röra sig om exempelvis nära anhörigs begravning, eget bröllop, egen 50-årsdag eller läkar- och tandläkarbesök. Ledigheten ska alltid beviljas av arbetsgivaren.
Följande situationer ger ingen rätt till ledighet:
- Arbetsgivaren har ingen skyldighet att bevilja ledighet för att få vara tjänstledig i största allmänhet, exempelvis för att förlänga semestern.
- I IKEM:s kollektivavtal finns det ingen rätt till ledighet för att prova på ett nytt jobb och därefter kunna gå tillbaka till det ordinarie arbetet.
Arbetsgivarjouren
IKEM:s arbetsgivarjour svarar på dina arbetsrättsliga frågor och frågor om kollektivavtal.
+46 10 455 38 80
jouren@ikem.se
Måndag-fredag kl 8:30-16:30, stängt kl 12.00 - 13.00