Nya regler för arbetskraftsinvandring på gång
Sedan november 2023 behöver arbetsgivare som vill anställa någon från ett land utanför EU eller EES inte bara ha kollektivavtalsenliga löner och villkor, utan lönen måste minst uppgå till 80 procent av Sveriges medianlön och ytterligare skärpningar är på gång.
Regeringen vill begränsa arbetskraftsinvandringen till låg- och medelkvalificerade yrken i Sverige, och tillsatte kort efter tillträdandet en utredning som presenterades i februari, i betänkandet Nya regler för arbetskraftsinvandring m.m. (SOU 2024:15).
De viktigaste förslagen är ett högre lönegolv för arbetskraftsinvandrare och återinförd arbetsmarknadsprövning. Som utgångspunkt ska arbetstillstånd endast beviljas för anställningar där lönen är över medianlönen i Sverige (34 200 kronor år 2022, det senaste året för vilket SCB fastställt medianlönen). Om lönen är under medianlön kommer det fortfarande vara möjligt att beviljas arbetstillstånd om yrket står på en bristyrkeslista som ska fastställas av regeringen, utifrån underlag från Arbetsförmedlingen och Migrationsverket.
IKEM är oroade över förslaget och menar, liksom utredningen, att förslagen kommer att påverka kompetensförsörjningen och industrins konkurrenskraft negativt. Ett lönekrav på medianlönen riskerar att påverka yrken som maskinoperatörer och andra operatörsgrupper. Även med en undantagslista kommer processen omgärdas av oförutsägbarhet och högre kostnader. En politiskt satt minimilön påverkar också den svenska modellen och parternas lönebildning.
I vårt remissvar avstyrker vi, tillsammans med Industriarbetsgivarna, förslagen i sin helhet. Läs hela remissvaret här.
IKEM fortsätter att arbeta aktivt för att underlätta industrins kompetensförsörjning. Arbetskraftsinvandringen är en viktig pusselbit för att kompetensförsörjningen och konkurrenskraften ska fungera, vilket är viktigt för IKEM:s medlemmar, Sveriges välstånd och den gröna omställningen.
Införandet av ett högre lönegolv skulle begränsa möjligheterna att rekrytera nödvändig arbetskraft, särskilt inom yrken med löner under medianlönen. Detta påverkar yrkesgrupper som maskinoperatörer, svetsare och mekaniker, vilka är avgörande för industrins verksamhet.