Skriv ut

Utskrift

Skriv ut

Om Kemins Dag

Kemins Dag är ett årligt återkommande arrangemang med mål att väcka och sprida intresse för kemi hos unga. Varje år är det ett nytt tema.

Kemins Dag firas i hela landet med hjälp av materialpaket som innehåller roliga och pedagogiska experiment, lärar- och elevinstruktion. Pedagoger från Kemilärarnas Resurscentrum, Tom Tits, Fenomenalen och Xperimentlust hjälper till med att ta fram experimenten. Kemikalier och annat material i paketen kommer från IKEM:s medlemsföretag.

Vem kan beställa?

Alla lärare som vill delta i Kemins Dag med sin klass kan beställa ett kostnadsfritt materialpaket från IKEM. Experimenten är anpassade för årskurs 4-7 i grundskolan. Det går bra att beställa till andra ålderskategorier också, men då kan du som lärare behöva anpassa genomförandet så att materialet passar för din klass.

När kan jag anmäla min klass till Kemins Dag?

I slutet av maj öppnar vi anmälningssidan för årets Kemins Dag. I augusti skickar vi ut en officiell inbjudan till alla lärare som anmält att de vill ha information från IKEM.

När får jag mitt materialpaket?

Vi börjar skicka ut materialpaketen i mitten på september. Alla som beställt paket får dem i god tid före Kemins Dag i oktober.

Stort intresse

Intresset har vuxit snabbt de senaste åren. 2021 deltog drygt 4 500 klasser och 16 science centers, vilket innebär att ungefär 110 000 elever var med och upptäckte att kemi är kul, viktigt för framtiden och för hållbar utveckling.

Vilka står bakom Kemins Dag?

Bakom Kemins Dag står IKEM, Kemilärarnas Resurscentrum, Nationalkommittén för kemi och Svenska Kemisamfundet