Skriv ut

Utskrift

Skriv ut

Filmer om årets experiment

Kemins Dag 2022 handlade om plaståtervinning, om hur vi genom att kombinera mekanisk och kemisk återvinning kan omvandla gammal plast till ny råvara. För varje återvunnet kilo plast minskar utsläppen av koldioxid med två kilo.

I filmerna går Ulla Nyman, IKEM, igenom och visar Kemins Dags-experimenten. Filmerna är tänkta som ett komplement till det skrivna materialet som följer med i materialpaketen.

Experiment 1: Lika men ändå olika

Experimentet går ut på att sortera olika plastsorter med hjälp av densitet. När vi lämnar plastförpackningar till förpackningsinsamlingen är densitet en av de egenskaper som används för att sortera olika plastsorter. Här använder vi vatten och salt för att sortera polypropen, polystyren och PET (polyetentereftalat), tre plaster som är vanliga i plastförpackningar.

Länk till filmen

Experiment 2: Tvätta polymerer

Just nu pågår en snabb utveckling och kommersialisering av nya metoder för plaståtervinning. Experimentet illustrerar en av metoderna upplösning/utfällning genom att ni först smutsar ned en polymer, sedan renar den för att därefter fälla ut den.

Länk till filmen

Uppgift: Bryta isär och bygga nytt

I årets Kemins Dags-material ingår även en diskussionsuppgift. Som underlag för diskussionen finns en film med Alma Pira-Edman, Borealis. Hon berättar om den anläggning för kemisk återvinning av plast som är under projektering i Stenungsund.

Mer information och länk till den filmen finns här