IKEM kommenterar budgeten

IKEM:s övergripande bedömning av den nyligen presenterade statsbudgeten är att det är en budget som rustar Sverige för industriell tillväxt. Det finns fokus på såväl framtida teknologier som förutsättningar för industrins omställning.

Forskning och innovation

Statsbudgeten innehåller en omläggning av forsknings- och universitetspolitiken mot mer excellens. Forskningssatsningar på bioteknik och innovation och en sänkt gräns för expertskatt är särskilt välkomna. Dessutom lyfter regeringen att de ser över möjligheten att samordnas de statliga myndigheternas forskningsmedel, vilket vore efterlängtat.

– Dagens system, med ett 20-tal olika finansiärer, är otydligt och har både överlapp och luckor. Näringslivet står för nästan tre fjärdedelar av de investeringar som görs i svensk forskning och utveckling, men de statliga investeringarna är likväl en viktig katalysator som påverkar var företagen väljer att förlägga sina investeringar, säger Nils Hannerz, näringspolitisk chef, IKEM.

El och tillstånd är grundförutsättningar

Regeringen lyfter eltillgång som central i budgeten och nämner såväl kärnkraft som satsning på regionala elproduktionen. I dagsläget är det för tidigt att sia vad det ska resultera i konkret. För IKEM:s del är det avgörande att snabba på de ineffektiva miljöstånden, inte minst för att säkra elutbyggnaden.

– Just nu pågår en omfattande utredning om hur tillståndsprocesserna ska kunna snabbas på. Vi har höga förhoppningar om att den ska landa i slutsatser som möjliggör den gröna omställningen med bibehållen konkurrenskraft, fortsätter Nils Hannerz.

Operativ tillsyn är a och o

Att fasa ut fossila råvaror ur samhället och bygga en cirkulär ekonomi är centralt. Dessvärre innebär dagens system många möjligheter till fusk inom såväl hantering av avfall, återvinning och import av varor. IKEM anser att det krävs en kraftig utbyggnad av svenskt tillsynsarbete. IKEM kommer noga granska regleringsbrevens innehåll – neddragningar på myndigheter får inte drabba tillsynsförmågan.

– IKEM är märkbart oroade av att myndigheter så som Länsstyrelserna, Naturvårdsverket och Kemikalieinspektionen inte nämns i kapitlet om ekonomisk kriminalitet tillsammans med de andra utpekade myndigheterna. Alla ambitioner inom miljöområdet att gå före i omställningen av Sveriges och Europas industri hotas när den operativ tillsyn försvagas.

Sammanfattningsvis

– Det är bra att statens har höga ambitioner att för industri och tillväxt, men mycket är fortfarande otydligt. Vi kommer fortsätta analysera budgeten och hålla en nära dialog med regeringen. Den behöver hålla vad den redan lovat angående infrastruktur, forskning, STEM och miljötillstånd.

Läs också IKEM:s pressmeddelande.