
Kemikaliepolitiken blir än mer ologisk med gårdsförsäljning av alkohol
Riksdagen har beslutat att tillåta gårdsförsäljning av alkoholhaltig dryck. Samtidigt pågår diskussioner i EU som innebär att etanol, det vill säga alkohol, i tekniska applikationer som handsprit och spolarvätska kan förbjudas. Motsägelsefullt, anser IKEM.
– Det kan i praktiken innebära att det blir förbjudet att hälla alkohol på bilen, medan det fortfarande är lagligt att hälla i sig. Konsekvenserna av förbudet blir på kort sikt störst inom hälso- och sjukvården där handsprit inte längre kan användas mellan patientbesök eller för att desinficera operationsbordet, säger Kristina Neimert Carne, kemikalieexpert, IKEM.
Etanolregleringen är ett av exemplen på hur svensk kemikaliepolitik silar mygg och sväljer kameler. Inom EU verkar regeringen för en riskhanteringsmodell som kallas Generic risk approach. Den innebär att man på förhand bestämmer hur vissa kemikalierisker ska hanteras, utan hänsyn till dess faktiska risk och konsekvenserna som följer.
– För att ”förenkla” kemikaliehanteringen tas konsekvensanalysen bort och ämnesgrupper regleras i stället utifrån dess farliga egenskaper. Därmed slipper politiken göra avvägningar kring användningssäkerhet, vilka samhällsfunktioner vi kan tvingas avstå ifrån, vad det får kosta och vad samhällsnyttan blir. En oroväckande utveckling, säger Kristina Neimert Carne, kemikalieexpert, IKEM.
Presskontakt
IKEM:s presschef Linn Friman nås på 072-201 98 59 eller linn.friman@ikem.se.