Nyheter

Nyheter

Blekinge behöver över 1000 nya anställda inom industrin

24 mar 2022 | Arbetsgivarguiden
Blekinges tolv stora industriföretag där IKEM:s medlemsföretag AAK, Roxtec och Tarkett ingår, behöver över 1000 nya anställda inom de kommande två till fem åren. Hälften av dessa är operatörer, montörer och processtekniker. Detta visar en undersökning gjord av den regionala utvecklingsaktören Techtank.

Plast sänker koldioxidutsläppen

18 mar 2022
Det Energiföretagen saknar är ett helhetsperspektiv och ser bara till den egna verksamheten. Därför missar man viktiga aspekter som att användningen av plast totalt sett bidrar till att utsläppen av koldioxid sänks, genom att plast är ett resurseffektivt material, det skriver ledarna för fyra plastföretag och IKEM i ett debattsvar i Aktuell Hållbarhet.

Svensk forskning hotas av kompetensbrist – ny rapport från IKEM

15 mar 2022
Den svenska kemiindustrins branscher satsar 22 miljarder kronor per år på forskning och utveckling. Kemiindustriföretag behöver rekrytera upp till 8000 forskarutbildade fram till 2030 medan det årligen examineras cirka 2000 forskare i Sverige totalt. Kompetensbristen är ett hot mot existerande forskningssatsningar och framtida investeringar. IKEM presenterar i en ny rapport fem åtgärdsförslag.

Känner du till alla fördelar med kollektivavtal?

14 mar 2022 | Arbetsgivarguiden, Kollektivavtal
Den svenska modellen lever och utvecklas. Fler än 9 av 10 anställda i Sverige omfattas av kollektivavtal och har därmed pension och försäkring via jobbet. Därför firar vi Kollektivavtalet dag den 17 mars. På avtalat.se finns samlad information om tjänstepension och försäkringar inom privat sektor.

Etableringsjobben införs vid halvårsskiftet

8 mar 2022 | Arbetsgivarguiden
EU har godkänt att etableringsjobben och planen på att de ska vara på plats vid halvårsskiftet. Mattias Dahl, Svenskt Näringsliv, är positiv, men påpekar samtidigt att det har gått fyra år sedan förslaget togs fram och att vi nu har ett helt annat läge.

Kriget i Ukraina

8 mar 2022
Ryssland fortsätter att trappa upp sina militära attacker mot Ukraina. Att dessa grymheter och övergrepp mot en fredlig demokrati pågår i vår tid, i vår del av världen är svårt att ta in. Ingen vet när eller hur detta kommer att sluta. De flesta verkar tyvärr överens om att vi har ett har ett utdraget förlopp framför oss när det gäller mänskligt lidande och stora konsekvenser för den globala handeln och ekonomin.

Utländska forskare kan behöva lämna Sverige

3 mar 2022
Forskare och doktorander från andra länder kommer i kläm med den nya utlänningslagen som skärper kraven på egen försörjning. IKEM och fackförbundet Naturvetarna har samma uppfattning: Reglerna måste ändras.

Logga in eller skapa en inloggning

Då får du ta del av mer information på webben.

Logga in