Nyheter

Nyheter

Allt du vill veta om batterier – och hur vi återvinner dem

28 maj 2021
Bara under de senaste tio åren har det skett en tjugofaldig ökning av batterimarkanden och nu växer den exponentiellt. Vad betyder EU:s batteriförordning för utvecklingen? Hur kan forskningen göra batterierna mer effektiva? Och hur ska alla dessa batterier återvinnas? Det var några av frågorna som avhandlades på onsdagens riksdagsseminarium, arrangerat av IKEM tillsammans med riksdagsledamöterna Marlene Burwick (S) och Marléne Lund Kopparklint (M).

Klimatomställning i fokus på möte med Baylan

26 maj 2021
Idag onsdag, träffade IKEMs medlemsföretag - Borealis, Nouryon, Kemira, Perstorp och Preem - näringsminister Ibrahim Baylan för att presentera och diskutera vår senaste klimatrapport Vägar till klimatneutral produktion för kemi- och innovationsindustrierna. Vägen till ett fossilfritt samhälle handlar inte längre så mycket om teknikutveckling, för de flesta lösningarna finns redan. Dock behövs politiska förändringar för att göra omställningen möjlig.

Bioekonomins framtida roll i stark västsvensk kemi- och drivmedelsindustri

26 maj 2021
I Västsverige finns merparten Sveriges raffinaderikapacitet, ledande skogsindustrier och Sveriges största kemiindustrikluster. Genom att hitta synergier mellan dessa industrisektorer kan hela Sveriges industri bli mer hållbar. Hur detta ska gå till och vad som behövs för att det ska bli verklighet diskuterades under ett webbinarium arrangerat av Klimatledande processindustris och Bioinnovations i veckan som gick.

Många spännande samtal under IKEMDAGEN 2021

25 maj 2021
Med en gemensam utgångspunkt – svensk industris plats i världen och ett program som spände över flera frågor – från hur industrin kan bidra till hållbar omställning i en global värld – till det mest svenska, våra kollektivavtal, blev IKEMDAGEN 2021 precis så spännande som de cirka 130 anmälda kunde förvänta sig. Lägg där till en kunnig och inläst panel och det blev en eftermiddag som Jonas Hagelqvist sammanfattade väl ”Det känns som om jag har ett ordmoln i huvudet, det har varit så många intryck”.

Ny Site Manager för INOVYN:s verksamhet i Stenungsund

20 maj 2021 | Plast
Geir Tangenes har tillträtt som ny Site Manager för INOVYN:s verksamhet i Stenungsund. Geir kommer närmast från INOVYN i Grenland, Norge och efterträder Mikael Rogestedt som har gått vidare till en roll som Business SHE Manager inom INOVYN.

Hållbar plastanvändning

18 maj 2021 | Plast
Igår lanserade Naturvårdsverket sin nya färdplan för en hållbar plastanvändning, vilken är tänkt att inspirera till handling för hållbar plastanvändning.

SKGS: Ta beslut om svenska slutförvaret

17 maj 2021
70 procent av industrins elanvändning sker i södra och mellersta Sverige. Konkurrenskraftiga elpriser är en förutsättning för basindustrin. Regeringen behöver ta sitt ansvar och ta beslut om det svenska slutförvaret utan dröjsmål. Det skriver Johan Bruce, Energidirektör SKGS i dag i en debattartikel i Dagens Industri.

IKEM:s konjunkturbrev: Bristen på plastråvara kan få allvarliga konsekvenser för svensk industri

7 maj 2021 | Arbetsgivarguiden, Plast
Den svenska kemi-, plast- och gummiindustrin är inne i en stark tillväxtfas och landar på index 121 (där allt över 100 innebär tillväxt), det visar IKEM:s konjunkturbrev för kvartal ett 2021. Läkemedelsindustrin och raffinaderierna landar på index 90, vilket innebär en tillbakagång jämfört med kvartal ett 2020. För läkemedelsindustrins del beror nedgången förmodligen på höga jämförelsetal från kvartal ett 2020. Ett orosmoln för samtliga industrigrenar, men särskilt för plastindustrin är bristen på plastråvara och ökade plastråvarupriser.

Så ser vi till att gröna industriella investeringar hamnar i Sverige!

6 maj 2021
Idag arrangerade Hållbar Kemi 2030 och Klimatledande Processindustri ett mycket intressant webbinarium om de industriella investeringar som krävs för att nå klimatmålen. Perstorp berättade om Project Air och IKEM redovisade vilka planer som finns för att nå klimatmålen hos de kemiföretag som står för 40 procent av Sveriges koldioxidutsläppen.

Logga in eller skapa en inloggning

Då får du ta del av mer information på webben.

Logga in