Nyheter i kemikalielagstiftningen
Den utlovade revideringen av REACH-lagstiftningen verkar ha lagts på is och kommer antagligen inte att presenteras förrän nästa kommission är på plats i höst. Revideringen av CLP-förordningen är däremot färdigförhandlad och en begränsning av PFAS diskuteras i EU.
Förändringar i CLP-förordningen
Som en del av kommissionens kemikaliestrategi för hållbarhet har CLP-förordningen (Classification Labelling Packaging) reviderats. I april 2023 infördes nya faroklassificeringar för:
- Hormonstörande hälsofarliga
- Hormonstörande miljöfarliga
- Långlivade, bioackumulerande och toxiska (PBT) eller mycket långlivande och mycket bioackumulerande (vPvB)
- Långlivande, mobila och toxiska (PMT) eller mycket långlivade och mycket mobila (vPvM)
De nya klassificeringarna måste tillämpas från 1 maj 2025, men längre övergångstider gäller i vissa fall. Läs mer på Kemikalieinspektionens hemsida om vad som gäller för dina produkter: EU inför fyra nya faroklasser för kemikalier - Kemikalieinspektionen
Förändringar i lagstiftningstexten
Nyligen enades Kommissionen, Rådet och EU-Parlamentet om förändringar i lagstiftningstexten för CLP-förordningen. Här finns en sammanfattning av de viktigaste förändringarna.
Harmoniserad klassificering
- Ämnen kan hanteras och klassificeras gruppvis
- Kommissionen får mandat att föreslå harmoniserade klassificeringar
- Vid ny eller uppdaterad klassificering gäller 6 månader om klassificeringen utökas eller ändras till mer allvarlig fara samt 18 månader vid ändring till mindre allvarlig fara
Etiketter
- Utökad möjlighet att använda utvikbara etiketter
- Möjlighet att lämna viss information digitalt
Typsnitt och fontstorlek
- Krav på minsta fontstorlek för olika förpackningar
- Radavstånd som är lika eller mer än 120% av fontstorleken
- Svart text på vit bakgrund
På Kemikalieinspektionens hemsida finns en sammanfattning och den fullständiga förordningstexten.
Begränsning av PFAS
Den breda begränsning av PFAS som kemikaliemyndigheterna i Sverige, Norge, Danmark, Nederländerna och Tyskland tog fram i början av 2023 har varit ute på konsultation och mer än 5000 kommentarer har kommit in. Alla kommentarer tas omhand av ECHA och kommer att infogas i det slutliga begränsningsförslaget som Kommissionen kommer att ta fram.
ECHA:s vetenskapliga kommittéer för riskbedömning och socioekonomisk bedömning arbetar på sina rapporter, och nästa möjlighet att komma med synpunkter är när den socioekonomiska kommittén presenterar sin rapport. Eftersom begränsningsförslaget är så omfattande finns det ingen tidplan för när det kommer att ske.
IKEM är dock kontinuerligt engagerad i utvecklingen av begränsningsförslaget och har haft flertalet möten med politiker och beslutsfattare för att lyfta vikten av att förslaget utformas på ett sätt så att industriproduktionen i Sverige och EU inte försvåras. Vi ser ett stort intresse från politikernas håll och en förståelse för att PFAS-användningen i många fall också är helt samhällsnödvändig.
Om du behöver mer information eller vill veta mer om hur du som medlem kan engagera dig i PFAS-begränsningen är du varmt välkommen att höra av dig till oss.