Historik

PVC är ett av våra äldsta syntetiska material och upptäcktes oavsiktligt på olika platser vid olika tidpunkter. Den kommersiella tillverkningen startade på 1920-talet och 1838 framställdes den första gången.

PVC framställdes redn 1838

Första gången PVC framställdes var 1838 av den franska fysiker och kemisten Henri Victor Regnault. Andra gången var 1872 av den tyska forskaren Eugen Baumann. Vid båda tillfällena bildades polymeren som ett vitt fast pulver inuti flaskor med den nyupptäckta gasen vinylklorid, som hade lämnats och utsatts för solljus.

Klatte tar patent på PVC 1913

Men materialet var svårt att bearbeta och ingen såg därför någon kommersiell tillämpning. År 1913 tog tyska uppfinnaren Friedrich Heinrich August Klatte patent på PVC. Hans metod baserades på att vinylklorid polymeriserades med hjälp av solljus.


Kommersiellt genombrott på 1920-talet

Det kommersiella genombrott skedde i USA när företaget BFGoodrich anlitade den industriella vetenskapsmannen Waldo Semon för att utveckla en syntetisk ersättare för det allt dyrare naturgummit och valet föll på PVC.

Under lågkonjunkturen på 1920-talet upptäckte Waldo Semon att PVC var utmärkt som en vattenfast beläggning för tyger. Försäljningen tog snabbt fart med ett snabbt växande produktsortiment. Efterfrågan ökade ytterligare under andra världskriget, när PVC snabbt ersatte traditionella material för att isolera ledningarna på militära fartyg.


Efterfrågan ökade på 1950-talet

Under 1950-talet började fler företag att tillverka PVC för att möta den ökade efterfrågan runt om i världen. Materialutvecklingen ledde till att PVC fick förbättrad hållfasthet. Detta i kombination med motståndskraft mot ljus, kemikalier och korrosion gjorde att PVC blev ett utmärkt material för byggbranschen. Ett tidigt exempel är vatten och avloppsrör.


Förbrukningen sexdubblades

Världskonsumtionen av PVC ökade markant under 1960- och 1970-talet, då förbrukningen ungefär sexdubblades. I dag ligger världskonsumtionen kring 20 miljoner ton och Europa svarar för cirka 25 procent av detta. PVC är den tredje mest använda plasten i världen, efter polyeten och polypropen.

Sverige börjar tillverka PVC 1945

I Sverige startade PVC-tillverkningen 1945 i Sundsvall och Stenungsund. I dag har produktionen koncentrerats till Stenungsund, Sveriges petrokemiska centrum.

PVC i 100 år

Ladda ner broschyren PVC i 100 år, utgiven av danska PVC Informationsrådet .