Förberedelser inför lönesamtalet

Cheferna har en central roll i lönearbetet. Det är chefen som bäst kan avgöra sin medarbetares måluppfyllelse, kompetens och prestation. Med anledning därav bör chefen också ha befogenhet att sätta lönen, självklart med utgångspunkt i de avtal och förutsättningar som gäller.

Vid lönesamtalet ska den lönesättande chefen presentera och motivera den nya lönen för medarbetaren. För att samtalet ska bli så bra som möjligt måste chefen skapa förtroende för lönesättningsmodellen och ta ansvar för lönesättningen. Det är med andra ord viktigt att cheferna har både förståelse och tillit för processen.

Samtalet underlättas om tydliga kriterier finns som utgångspunkt för bedömningarna. Dessa kriterier bör ha kommunicerats ut till medarbetarna i god tid inför lönesamtalet. Självklart ska lönesamtalet även ge tillfälle för medarbetaren att komma till tals.

Lönen är viktig för oss alla, och därmed också något som är laddat med såväl känslor som argument. Av denna anledning kan det också upplevas som ett svårt ämne för många lönesättande chefer. Här ser du en kortfattad checklista på förberedelser som kan vara till hjälp för lönesättande chefer inför lönesamtalet.

Information: Praktisk information till medarbetarna om lönerevisionen och syftet med lönesamtalet samt förslag på tid och plats.

Bedömning: Saklig bedömning av medarbetarens resultat med stöd av företagets bedömningsverktyg/lönekriterier.

Löneläge: Bedömning av medarbetarens löneläge med stöd av företagets lönestruktur, marknadslöner och annat jämförelsematerial.

Mentalt: Förberedelse för att möta medarbetaren och vara klar över vad som ska sägas och hur det bör sägas.

Läs mer: Lönesäsongen är här