SOU 2025:3 Skatteincitament för forskning och utveckling – En översyn av FoU-avdraget och expertskattereglerna

I delbetänkandet föreslår utredningen flera ändringar av reglerna om FoU-avdrag i syfte att öka företagens investeringar i forskning och utveckling, bland annat genom att bredda och förtydliga definitionerna av forskning och utveckling. I fråga om expertskattereglerna föreslår utredningen bland annat att den skattefria andelen av ersättningen ska höjas och att kraven för att bevilja skattelättnader till personer med lön under den så kallade ersättningsnivån ska sänkas och förenklas. Syftet med detta är att öka reglernas internationella konkurrenskraft och göra dem mer lättillämpad
 

Här finns utredningen.

IKEM:s svar i korthet

IKEM har lämnat synpunkter på utredningen SOU 2025:3 Skatteincitament för forskning och utveckling, som behandlar både FoU-avdraget och expertskatten. Vi ser positivt på att utredningen lyfter behovet av mer konkurrenskraftiga villkor för att attrahera och behålla internationell spetskompetens i Sverige.
 
Ett nytt framtida FoU-incitament måste vara konkurrenskraftigt jämfört med andra länder och därmed både bevara befintlig, och attrahera ny, FoU-verksamhet till Sverige. Tilläggsdirektivet (2024:104) öppnar för att utreda och designa ett nytt konkurrenskraftigt FoU-incitament. Detta bör ske skyndsamt, eftersom vi de senaste åren sett exempel på att medlemsföretag valt att lägga ny FoU (och produktion) i utlandet. 
 
IKEM tillstyrker flera av de föreslagna förändringarna i detta delbetänkande, bland annat förenklingar i arbetstidvillkoret och en bredare definition av vad som kan räknas som forskning och utveckling. Vi betonar vikten av att begreppen tolkas generöst och med förståelse för företagens verklighet, så att incitamenten får avsedd effekt. Tydliga och användarvänliga regler är avgörande för att fler företag ska våga satsa långsiktigt på innovation i Sverige.
 
Vi instämmer också i att expertskatten behöver förstärkas för att Sverige ska kunna konkurrera om högkvalificerad arbetskraft. Att öka nedsättningen från 25 till 30 procent är ett steg i rätt riktning, men det finns skäl att gå ännu längre. Samtidigt avstyrker vi förslaget att förlänga vistelsekravet från fem till tio år – en sådan förändring skulle försvåra återrekrytering av internationella talanger med svensk koppling.
 
Skatteincitament som FoU-avdraget och expertskatten är viktiga verktyg – men de måste ses som ett komplement till en bred och aktiv forsknings- och innovationspolitik. För att Sverige ska vara fortsatt attraktivt som kunskapsnation krävs ett starkt innovationssystem med strategiska satsningar, regelförenklingar och god tillgång till rätt kompetens.


Ladda ner