Arbetsgivarguiden

Här har vi samlat allt du behöver i rollen som arbetsgivare.

Här hittar du våra kollektivavtal och blanketter och mallar som underlättar arbetsgivarlivet. Under Arbetsgivarfrågor A-Ö har vi samlat fakta, regler och guider om allt som har med arbetsgivarrollen att göra – från anställning till övergångar. Här hittar du också de senaste avtalsnyheterna.  

Arbetsgivarjouren

Om du har några frågor eller vill ha rådgivning, är du alltid välkommen att kontakta Arbetsgivarjouren – vi finns här för dig. Vi svarar i telefon vardagar kl 8:30-16:30 (lunchstängt 12:00-13:00). Om du hellre vill mejla så får du svar inom ett dygn.

010-455 38 80
jouren@ikem.se

Uthyrningslagens 24-månadersregel

3 september kl 9-10 har vi ett webbinarie om 24-månadersregeln i uthyrningslagen.

Läs mer och anmäl dig

Arbetsgivarstöd

 • Arbetsgivarfrågor A-Ö

  En handbok från A-Ö med utförlig information och rådgivning för dig som arbetar med personaladministrativa frågor.

 • Kollektivavtal

  Medlemmar i IKEM som är kollektivavtalsanslutna har ett arbetar- och ett tjänstemannavtal. Under Kollektivavtal finns också Övriga avtal och överenskommelser.

 • Nya regler i LAS och det nya Huvudavtalet

  Här finns samlad information om de nya reglerna i LAS och nya former av stöd för arbetstagares omställning på arbetsmarknaden. Nya reglerna gäller från och med 1 oktober 2022.

Aktuellt

Information in English

While the bulk of the information here is in Swedish, some of the most popular items have been translated into English. 

 • Employers’ Guide

  Useful fundamental information about Swedish labour law and obligations for the employer.

 • Employer Helpline

  Do you have questions about employment law or the interpretation of the collective bargaining agreement? Members of IKEM gets rapid help with basic employment law issues from our experienced consultants and negotiators.

Prenumerera på Arbetsgivarbrevet

Vill du få arbetsrättsliga nyheter som är relevant för dig med medlemskap i IKEM? Då är det Arbetsgivarbrevet du ska prenumerera på. Mejla oss och ange ditt för- och efternamn, e-postadress och företagets organisationsnummer.

Prenumerera här

Fördjupa dina kunskaper

 • Webbinarie 

  AI i arbetslivet

  Mot bakgrund av EU:s kommande AI-förordning och den AI-revolution industrin står inför bjuder vi in till webbinariet AI i arbetslivet den 13 juni. Vi tar bland annat upp vad företag bör tänka på vid användande av AI i sin verksamhet och i arbetsrättsliga sammanhang. Webbinariet är kostnadsfritt och hålls tillsammans med Industriarbetsgivarna.

 • Webbinarie 

  Digital Träffpunkt IKEM Norrland

  IKEM bjuder in till en digital "Träffpunkt IKEM Norrland" den 19 juni. Alla medlemsföretag som tillhör region Norrland är välkomna att delta. Din medverkan är kostnadsfri.

 • Webbinarie 

  Uthyrningslagens 24-månadersregel

  Den 1 oktober 2024 är det skarpt läge för 24-månadersregeln i uthyrningslagen. Välkommen till ett webbinarie där vi djupdyker i bestämmelserna som innebär att kundföretag behöver hantera långtidsinhyrd arbetskraft. Webbinariet är öppen för dig som är medlem i IKEM.

 • Webbutbildning 

  Diskriminering och trakasserier

  "Diskriminering och trakasserier" vänder sig till alla inom företaget som i sitt dagliga arbete hanterar arbetsrättsliga frågor eller personalfrågor för arbetsgivarens räkning, till exempel personalhandläggare, företagets representanter vid fackliga förhandlingar, chefer/arbetsledare med personalansvar med flera. Kursen ges i samarbete med Indusriarbetsgivarna.

 • Webbutbildning 

  Förtroendemannalagen

  Kursens fokus är på arbetsrättslig lagstiftning och inte på kollektivavtal och vänder sig till dig som arbetar på ett företag som är medlem i IKEM. Vi håller kursen tillsammans med Industriarbetsgivarna.