Arbetsgivarguiden

Här har vi samlat allt du behöver i rollen som arbetsgivare.

Här hittar du våra kollektivavtal och blanketter och mallar som underlättar arbetsgivarlivet. Under Arbetsgivarfrågor A-Ö har vi samlat fakta, regler och guider om allt som har med arbetsgivarrollen att göra – från anställning till övergångar. Här hittar du också de senaste avtalsnyheterna.  

Arbetsgivarjouren

Om du har några frågor eller vill ha rådgivning, är du alltid välkommen att kontakta Arbetsgivarjouren – vi finns här för dig. Vi svarar i telefon vardagar kl 8:30-16:30 (lunchstängt 12:00-13:00). Om du hellre vill mejla så får du svar inom ett dygn.

010-455 38 80
jouren@ikem.se

 

 

Dags för Träffpunkt IKEM!

Träffpunkt IKEM är för alla medlemmar. Du får färsk kunskap i arbetsrättsliga frågor och dela erfarenheter med kollegor. Träffpunkt IKEM är närmast i Malmö (17/4), Göteborg (18/4), Stockholm (14/5), Växjö (15/5) och Karlskoga (4/6).

Klicka och anmält dig till Träffpunkt IKEM!

För dig som är chef, HR- eller personalansvarig.

 • Arbetsgivarfrågor A-Ö

  En handbok från A-Ö med utförlig information och rådgivning för dig som arbetar med personaladministrativa frågor.

 • Kollektivavtal

  Medlemmar i IKEM som är kollektivavtalsanslutna har ett arbetar- och ett tjänstemannavtal. Under Kollektivavtal finns också Övriga avtal och överenskommelser.

 • Nya regler i LAS och det nya Huvudavtalet

  Här finns samlad information om de nya reglerna i LAS och nya former av stöd för arbetstagares omställning på arbetsmarknaden. Nya reglerna gäller från och med 1 oktober 2022.

Aktuellt

Information in English

While the bulk of the information here is in Swedish, some of the most popular items have been translated into English. 

 • Employers’ Guide

  Useful fundamental information about Swedish labour law and obligations for the employer.

 • Employer Helpline

  Do you have questions about employment law or the interpretation of the collective bargaining agreement? Members of IKEM gets rapid help with basic employment law issues from our experienced consultants and negotiators.

Prenumerera på Arbetsgivarbrevet

Vill du få arbetsrättsliga nyheter som är relevant för dig med medlemskap i IKEM? Då är det Arbetsgivarbrevet du ska prenumerera på. Mejla oss och ange ditt för- och efternamn, e-postadress och företagets organisationsnummer.

Prenumerera här

Fördjupa dina kunskaper

 • Kurs 

  Förbättra din förhandlingsteknik

  Stockholm

  Kursen i förhandlingsteknik syftar till att förbättra ditt förhandlingsbeteende och förhandlingsteknik. Vi har också praktiska moment som MBL-förhandlingar och tvisteförhandlingar. Kursen ges i samarbete mellan IKEM, Grafiska Företagen, Gröna arbetsgivare,  Livsmedelsföretagen, Transportföretagen och Trä- och Möbelföretagen.

 • Konferens/Seminarie 

  Träffpunkt IKEM – Malmö

  Malmö

  Träffpunkt IKEM är en halvdag där medlemmar i IKEM träffas, delar erfarenheter och fyller på med färsk kunskap i arbetsrättsliga frågor. Vi bjuder också på gemensam lunch.

 • Konferens/Seminarie 

  Träffpunkt IKEM – Göteborg

  Göteborg

  Träffpunkt IKEM är en halvdag där medlemmar i IKEM träffas, delar erfarenheter och fyller på med färsk kunskap i arbetsrättsliga frågor. Vi bjuder också på gemensam lunch.

 • Webbutbildning 

  I-avtalet - en introduktion

  Vi ger en översiktlig genomgång av de viktigaste delarna i I-avtalet och arbetstidsavtalet som ger dig en grundläggande förståelse över hur avtalen ska tillämpas.

 • Kurs 

  Ny som ledare

  Täby

  Det här är en kurs för dig som är ganska ny i ledar- chefsrollen eller har liten erfarenhet av att utveckla en grupp. "Ny som ledare" anordnas av Transportföretagen i samarbete med IKEM, Grafiska Företagen, Trä- och Möbelföretagen, Gröna arbetsgivare och Livsmedelsföretagen. 

 • Webbutbildning 

  Arbetsrätt fördjupningskurs i LAS

  Kursen vänder sig till dig som har en grundläggande arbetsrättslig kunskap och önskar ytterligare fördjupning inom området. Fördjupningskursen ges i samarbete med Industriarbetsgivarna och vänder sig till dig som arbetar på ett företag som är medlem i IKEM eller Industriarbetsgivarna.