Arbetsgivarguiden

Här har vi samlat allt du behöver i rollen som arbetsgivare.

Här hittar du våra kollektivavtal och blanketter och mallar som underlättar arbetsgivarlivet. Under Arbetsgivarfrågor A-Ö har vi samlat fakta, regler och guider om allt som har med arbetsgivarrollen att göra – från anställning till övergångar. Här hittar du också de senaste avtalsnyheterna.  

Arbetsgivarjouren

Om du har några frågor eller vill ha rådgivning, är du alltid välkommen att kontakta Arbetsgivarjouren – vi finns här för dig. Vi svarar i telefon vardagar kl 8:30-16:30 (lunchstängt 12:00-13:00). Om du hellre vill mejla så får du svar inom ett dygn.

010-455 38 80
jouren@ikem.se

 

Missa inte Arbetsgivardagen 2023!

Få koll på de senaste nyheterna på arbetsrättens område just nu – plus viktiga förändringarna i kollektivavtalen efter vårens avtalsrörelse och mycket mer. Arbetsgivardagen är för medlemmar, kostnadsfri och digital. Två tillfällen; 28 november och den 6 december.

Anmäl dig!

För dig som är chef, HR- eller personalansvarig.

 • Arbetsgivarfrågor A-Ö

  En handbok från A-Ö med utförlig information och rådgivning för dig som arbetar med personaladministrativa frågor.

 • Kollektivavtal

  Medlemmar i IKEM som är kollektivavtalsanslutna har ett arbetar- och ett tjänstemannavtal. Under Kollektivavtal finns också Övriga avtal och överenskommelser.

 • Blanketter och mallar

  IKEM har ett stort antal blanketter och mallar som du kan fylla i och enkelt ladda ner.

 • Nya regler i LAS och det nya Huvudavtalet

  Här finns samlad information om de nya reglerna i LAS och nya former av stöd för arbetstagares omställning på arbetsmarknaden. Nya reglerna gäller från och med 1 oktober 2022.

Aktuellt

 • Nyhet:

  Stort intresse när Arbetsmiljöverkets nya regelstruktur presenterades

  • Arbetsmiljö
  • Arbetsgivarguiden

  Under webbinariet fick vi lyssna till Ewa Krynicka Storskog och Fredrika Wendel, som båda varit direkt inblandade i förnyelsearbetet. Ewa är handläggare på Arbetsmiljöverket och har bland annat varit skrivansvarig för en del av de nya reglerna. Fredrika är digitaliseringsledare och projektledare i den delen som handlar om att digitalisera föreskrifterna. På webbinariet, som arrangerades av Industriarbetsgivarna, berättade de om den nya regelstrukturen och digitaliseringen av reglerna.

 • Nyhet:

  Ersättning till arbetsgivare som betalat avgift till TRR och TSL 2022

  • Arbetsgivarguiden

  Centrala parter har givit Fora i uppdrag att ansöka om ersättning hos Kammarkollegiet för arbetsgivare som har betalat avgift till omställningsorganisationerna TRR och TSL. Fora har därför ansökt om ersättning för arbetsgivare som har betalat avgift till TRR och TSL för perioden oktober–december 2022. Ersättningen motsvarar högst 0,15 procent av arbetsgivarens totala utbetalda kontanta ersättningar som ingår i underlaget för arbetsgivaravgifter.

 • Nyhet:

  Jourfrågan

  • Arbetsgivarguiden

  Innehåll bakom inloggning

 • Nyhet:

  Återkallade konfliktåtgärder i hamnar

  • Arbetsgivarguiden

  Svenska Hamnarbetarförbundet har återkallat liggande varsel om konfliktåtgärder mot arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar. Konfliktåtgärderna skulle ha trätt i kraft den 6 juli och den 9 juli.

Information in English

While the bulk of the information here is in Swedish, some of the most popular items have been translated into English. 

 • Employers’ Guide

  Useful fundamental information about Swedish labour law and obligations for the employer.

 • Employer Helpline

  Do you have questions about employment law or the interpretation of the collective bargaining agreement? Members of IKEM gets rapid help with basic employment law issues from our experienced consultants and negotiators.

Prenumerera på Arbetsgivarbrevet

Vill du få arbetsrättsliga nyheter som är relevant för dig med medlemskap i IKEM? Då är det Arbetsgivarbrevet du ska prenumerera på. Mejla oss och ange ditt för- och efternamn, e-postadress och företagets organisationsnummer.

Prenumerera här